Građanima Srbije Nemačka najpoželjniji investitor

Rezultati istraživanja „Percepcija nemačke privrede i investicija od strane građana Srbije“, koji je sprovela Nemačko-srpska privredna komora (AHK), pokazuju da građani Srbije Nemačku vide kao najpoželjnijeg investitora.

Ovakav stav ima čak trećina građana Srbije, a kao glavni razlog tome, gotovo 40 odsto njih navodi ekonomsku, privrednu i industrijsku razvijenost Nemačke.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, na skupu „Percepcija nemačke privrede i investicija od strane građana Srbije“ u beogradskom hotelu Metropol, naveo je da je u Srbiji prisutno oko 400 preduzeća iz ove zemlje, da su te kompanije uložile 1,8 milijardi evra i da zapošljavaju 35.000 ljudi.

„Ekonomska razmena između naše dve zemlje je centralni stub naših bilateralnih odnosa. Nemačka je na prvom mestu bilataralnih partnera Srbiji i angažman nemačkih investitora značajno doprinose ekonomskoj održivosti Srbije“, rekao je Ditman i dodao da Nemačka vlada nastavlja da pomaže Srbij u procesu evropskih integracija.

Ambasador je pohvalio usvajanje zakona o dualnom obrazovanju jer, kako je rekao, to je važno za investoitore koji planiraju da dođu u našu zemlju.

„Nadam se da ćemo uspeti da dovučemo još preduzeća iz Nemačke. Uslovi da bi došli još investitora u Srbiju je da politika da pozitivan znak za to“, rekao je Ditman.

Rusija, Kina, Švajcarska…dobile su manje „bodova“ u istraživanju, ali su među građanima svakako poželjni investitori, pokazalo je istraživanje AHK koje je sprovedeno među 1.200 građana.

Takođe, rečeno je na skupu, imajući u vidu da mnoga istraživanja pokazuju da je Nemačka na mestu broj 1 željenih destinacija za život i rad, zanimljiv je podatak da građani Srbije u zamišljenom izboru između rada u Nemačkoj i rada u Srbiji kod nemačkog poslodavca, blagu prednost daju ostanku u zemlji.

„Nemačke kompanije rado posluju u Srbiji i dugoročno se angažuju kao pouzdan partner i kao odgovorni poslodavci. Zajedno radimo na tome da privučemo druga preduzeća da investiraju u Srbiji te da proširimo našu ekonomsku saradanju. Mi smo ne samo najveći investitori, mi smo dugoročno ovde prisutni, decenijama, i pouzdani smo i lojalni partneru u regionu“, rekao je ambasador Ditman.

„Građani Srbije i u ovom istraživanju pokazali su da cene prave vrednostti i da im je stalo do jake privrede, efikasnog poslovanja i poštenog odnosa prema njihovom radu“, kazao je Ronald Zelinger, predsednik Nemačko-srpske privredne komore i generalni direktor kompanije Hemofarm.

Građani Srbije na prvo mesto ističu platu, uslove rada, usavršavanje i napredovanje, i sigurnost, kao najbitnije aspekte koji su im značajni, ukoliko bi radili kod nemačkog poslodavca.

Na konferenciji su svoje poslovanje predstavile kompanije Simens, Boš, Henkel, Hemofarm i Kontinental.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

investicijenemačka
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • kojeimedadam

    Maaa daaa. BRUKA …kako nam dobro ide. Čak smo na višoj poziciji od Rusije i Kine….:hehe: :hahaha: