Grubišić: Dinarske obveznice eliminišu valutni rizik

BEOGRAD – Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić kaže da je emitovanje dinarskih obveznica na 12 godina značajna vest i posebna pogodnost, jer se tako eliminiše valutni rizik i smanjuje osetljivost na kolebanja na međunarodnim finansijskim trzištima i na promenu kursa dinara prema evru.

„Zaduživati se u domaćoj valuti je jedna značajna mogućnost i prednost koju dugi niz godina nismo imali“, rekao je Grubišić za Tanjug, povodom 12-godišnjih dinarskih obveznica Republike Srbije, koje su danas prvi put emitovane i prodate u ukupnom iznosu od 19,3 milijarde dinara po istorijski niskoj stopi prinosa od samo 3,4 odsto.

Niska stopa prinosa, s ozbirom da je reč o dinarskim hartijama od vrednosti, i dug rok dospeća popravljaju ročnu strukturu našeg javnog duga, navodi Grubišić.

„Nominalni iznos glavnice vratićemo tek nakon 12 godina i to u dinarima bez rizika bilo kakvih kolebanja deviznog kursa“, dodaje Grubišić.

Do sada smo se, kaže, zaduživali u dinarima ali s mnogo kraćim rokovima dospeća, dok dinarske obeznice koje su danas emitovane imaju rekordni rokom dospeća od 12 godina.

Zaduživanje u domaćoj valuti, objašnjava Grubišić, jeste odraz, između ostalog, i jačeg kreditnog rejtinga Srbije koji su prošle godine potvrdile agencije Standard i Purs i Fič.

„Podignut nam je kreditni rejting na BB+ i očigledno da tržište prihvata i da adekvatno reguje na taj naš kreditini rejting“, rekao je Grubišić.

Smatra da smo na dobrom putu da kreditni rejting Srbije do kraja godine još malo ojača.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je prodaja dvanaestogodišnjih dinarskih obveznica neverovatan rezultat za Srbiju, da smo imali čak 10 puta veću tražnju, što je najveća tražnja ikada za srpskim dinarskim obveznicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar