Han kritikovao odluku da FBiH bude garant za kineski kredit

BRISEL – Evropski komesar za proširenje Johanes Han kritikovao je odluku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojom je data saglasnost da FBiH bude garant kineskog kredita za izgradnju bloka sedam u Termoelektrani Tuzla, javlja agencija Rojters.

„Takva odluka poteže ozbiljna pitanja o posvećenosti BiH međunarodnim sporazumima i evropskim pravilima u okviru Sporazuma o Energetskoj zajednici, ali i o izboru energetske tehnologije i analizama isplativosti na odgovoran i transparentan način“, napisao je Han na svom nalogu na Tviteru, a prenosi agencija Rojters.

Han je izrazio uverenje da su poslanici verovatno imali dobre razloge za svoju većinsku odluku i „da će je moći objasniti svojim građanima“.

Dodao je i da će pitanja poput procene uticaja na životnu sredinu, državne pomoći i procedura javnih nabavki sigurno biti pažljivo razmatrana tokom procesa davanja mišljenja, čime je aludirao na jedan od koraka u procesu priključivanja EU.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH odobrio je većinom glasova da Federacija BiH bude garant javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine za projekat izgradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar