Hansgroheu za fabriku u Valjevu 15,5 mln evra podsticaja

VALJEVO – Komisija za kontrolu državne pomoći ocenila je da je podsticaj od 15,5 miliona evra koju će kompanija Hansgrohe dobiti za izgradnju pogona za proizvodnju i montažu slavina, delova slavina i sanitarnih proizvoda u Valjevu, usklađen sa pravilima.

U dokumentu koji je Komisija objavila navodi se da je korisnik državne pomoći beogradski Hansgrohe koji je početkom septembra ove godine osnovao Hansgrohe International GmbH iz Nemačke.

Navodi se da će do kraja 2028. godine sprovođenjem investicije u Valjevu biti zaposleno najmanje 1.000 novih radnika na neodređeno vreme.

Hansgrohe do kraja 2027. godine izvršiće ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva u iznosu ne manjem od 85 miliona evra, a najmanje četvrtina biće iz sopstvenih sredstava.

Obaveza Hansgrohea je da pet godina posle završetka investicije broj zaposlenih ne smanjuju ispod 1000.

Državni podsticaj Srbije je 18,24 posto opravdanih troškova ulaganja a biće isplaćen u sedam tranši od 2022. do 2028. godine.

Matična Hansgrohe grupa za tržište uglavnom ima Nemačku, prošle godine ostvario je prihod od 175,5 miliona evra i zapošljavao 4.933 radnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar