Hogan: EU bi mogla da ospori sporazum SAD-Kina pred STO

BRISEL – Evropska unija bi mogla da ospori preliminarni trgovinski sporazum između Sjedinjenih Država i Kine pred Svetskom trgovinskom organizacijom ako utvrdi da on krši trgovinska prava Unije, izjavio je danas evropski komesar za trgovinu Fil Hogan.

„Nismo detaljno analizirali dokument, ali hoćemo. I ako postoji neki osnov za žalbu pred STO, mi ćemo naravno pokrenuti slučaj“, rekao je Hogan odgovarajući putem videolinka iz Vašingtona na pitanje učesnika konferencije u Londonu koju je organizovao Centar za strateške i međunarodne studije, prenosi Politiko.

On je dodao da se slaže da taj sporazum izgleda sadrži odredbe „dogovorne trgovine“ koje će favorizovati prodaju Boingovih aviona Kini na štetu evropskog avio-giganta Erbasa.

„Nećemo biti brzopleti sa pokretanjem slučaja pred STO. Ne želim da ostavim takav utisak, ali ćemo stati u odbranu sopstvenih ekonomskih interesa“, poručio je Hogan.

Portal Investing prenosi da je Hogan rekao da su „detalji (sporazuma) pomalo nejasni, a mi znamo da se đavo krije baš u detaljima“.

„Izašli su iz uobičajenog okvira unutar kojeg se inače sporazumi sklapaju… i pregovaraju direktno, na bilateralnoj osnovi, pa ćemo morati da proverimo da li je (sporazum) u skladu s propisima Svetske trgovinske organizacije“, naveo je.

Takođe je napomenuo da sporazum ne otvara pitanje „strukturnih reformi“ u Kini koje su tražili EU i SAD i da Brisel želi da vidi šta će biti ponuđeno u drugoj fazi američko-kineskih pregovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar