Hrvatska izdala nove obveznice u vrednosti 1,2 mlrd evra

ZAGREB – Hrvatska je izdala dve tranše obveznica na domaćem tržištu kapitala u utorak, ukupne vrednosti 1,2 milijarde evra, a sredstva će se većim delom iskoristiti za refinansiranje obveznice koja dospeva u drugoj polovini jula, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Prva tranša novih obveznica, u nominalnom iznosu od 400 miliona evra, s tokom dospeća 2026. godine, uz prinos do dospeća od 2,17 posto, dok druga, u nominalnom iznosu od 800 miliona evra, dospeva 2032. godine, uz prinos od 3,47 posto, prenosi Hina.

Obe tranše su izdate su u evrima uz valutnu klauzulu, a knjiga upisa za obveznice bila je otvorena u utorak u 9,00 sati i zatvorena istog dana u 14,00 sati.

Ukupno interesovanje ulagača premašilo je 1,75 milijardi evra, uz veliko učešće institucionalnih investitora, među kojima je više od 50 bilo domaćih, uključujući banke, obavezne i dobrovoljne penzione fondove, osiguranja i investicione fondove, navodi se u saopštenju ministarstva.

Dalje se dodaje da će prikupljena sredstva većim delom biti iskorišćena za refinansiranje postojećeg izdanja obveznice koja dospeva 22. jula u ukupnom nominalnom iznosu od 1,0 milijarde evra, čime će biti ostvarena ušteda na kamatama od približno 36 miliona evra na godišnjem nivou u odnosu na iznos refinansiranja.

Pored pomenutog refinansiranja, sredstva prikupljena ovim izdanjima obveznica biće korišćena i za finansiranje opštih potreba državnog budžeta, naveli su iz ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar