Indija obnavlja u septembru uvoz suncokretovog ulja iz UKR

MUMBAJ — Indija, najveći svetski uvoznik jestivog ulja, očekuje da će verovatno početi da prima prve pošiljke suncokretovog ulja iz Ukrajine od septembra, nakon petomesečnog zastoja, izveštava „Blumberg“.

Moglo bi da stigne oko 50.000 do 60.000 tona suncokretovog ulja jer Ukrajina treba da otvori neke crnomorske koridore za izvoz poljoprivrednih proizvoda, rekao je Sandip Badžorija, glavni izvršni direktor brokerske i trgovačke Sunvin grupe sa sedištem u Mumbaju.

Teret će verovatno biti utovaren u morskim lukama Odesa i Černomorsk, dodao je.

„Počeli smo da primamo ponude za isporuke u avgustu, ali sve će zavisiti od raspoloživosti plovila. Ukrajina ima adekvatne zalihe uljarica za preradu“, naveo je Badžorija.

Indijski uvoz suncokretovog ulja iz Ukrajine je u prekidu od aprila jer je ruski napad na tu zemlju poremetio trgovinu. Moskva i Kijev su prošle nedelje postigli dogovor o oživljavanju poljoprivrednog izvoza iz Ukrajine, koja je jedan od najvećih svetskih izvoznika pšenice, kukuruza i biljnog ulja.

Potez indijske vlade da dozvoli bescarinski uvoz od 2,0 miliona tona suncokretovog ulja godišnje ove i sledeće fiskalne godine podstaći će potražnju. Indija je uvezla 1,89 miliona tona sirovog suncokretovog ulja u fiskalnoj godini završenoj prošlog oktobra, pri čemu su isporuke iz Ukrajine činile skoro 74 posto, a iz Argentine i Rusije po oko 12 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar