Industrijska proizvodnja porasla u martu 7,7% na godis. nivou

BEOGRAD – Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u martu za 7,7 posto u odnosu na isti mesec 2021. godine, dok je u odnosu na prosek u prošlokj godini skočila za 10,7 procenata.

Prema danas objavljenim podaima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), industrijska proizvodnja je u prvom kvartalu tekuće godine porasla za 1,9 posto u poređenju sa istim lanjskim periodom.

Rast prozivodnje je u martu na godišnjem nivou zabeležen u sektoru rudarstva za 41,5 odsto, i u prerađivačkoj industriji za 9,9 procenata, dok je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija registrovan pad od 13,1 posto.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, porasla je u martu za 12,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, proizvodnja energije je povećana za 9,1 procenat, kapitalnih proizvoda za 5,6, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,6 posto.

S druge strane, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju je pala u martu za 6,7 odsto međugodišnje.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnje je u martu u odnosu na februar porasla za 3,4 odsto, pri čemu je prerađivačka ostvarila rast od 4,3 posto.

U odnosu na prosek u 2021, ukupan rast industrijske prozivodnje je iznosio u martu 7,1 procenat, a rast prerađivčke industrije 8,7 posto, prema desezoniranim podacima

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar