Industrijska proizvodnja u BiH pala 5,0% za devet meseci

SARAJEVO – Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini pala je za pet procenata od januara do kraja septembra 2019. godine u odnosu na isti period godinu ranije, pokazuju podaci Agencije za statistiku.

Industrijska proizvodnja je u samo septembru 2019. zabeležila pad od 7,4 odsto na godišnjem nivou, izveštava portal Indikator.

Navjeći pad za devet meseci beleži energetika, 13,8 posto, proizvodnja intermedijarnih proizvoda 1,5 posto i proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju 0,4 procenta. Vađenje ruda i kamena smanjeno je za 4,1 posto.

Nasuprot tome, porasla je proizvodnja kapitalnih proizvoda za 3,6 odsto i trajnih proizvoda za široku potorošnju za 0,4 posto.

Statistički podaci pokazuju da je prerađivačka industrija za devet meseci zabeležila za 3,4 posto manju proizvodnju nego u istom periodu lani.

Proizvodnja baznih metala je opala za 6,6 procenata, hemijskih proizvoda za 7,3 posto, a proizvodnja tekstila za 18,8 odsto.

Rast beleže prehrambena industrija 4,1 posto, proizvodnja odeće 22,1 posto, kao i proizvodnja farmaceutskih proizvoda 12,2 posto…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar