Inflacija u Rumuniji usporila u decembru na 3,3 odsto

BUKUREŠT – Međugodišnja stopa inflacije u Rumuniji usporila je u decembru 2018. godine na 3,3 odsto sa novembarskog nivoa od 3,4 odsto, objavio je danas Državni institut za statistiku.

Cene prehrambenih proizvoda su u decembru 2018., u odnosu na isti mesec godinu ranije, bile više za 3,1 posto, neprehrambena roba je bila skuplja za 2,75 procenata, a usluge za 2,44 odsto, prenela je agencija Ađerpres.

Na mesečnom nivou, inflacija u Rumuniji je porasla u decembru za oko 0,2 procenta, pri čemu su se cene hrane povećale za 0,6 posto, usluge su poskupele za 0,1 odsto, dok su neprehrambeni proizvodi pojeftinili za 0,2 procenta.

Rumunska centralna banka je u novembru ostala pri svojoj prognozi godišnje inflacije za 2018. godinu na nivou od 3,5 procenata.

Ađerpres dodaje da je stopa inflacije u Rumuniji, i pored osetnog pada u poslednjih par meseci 2018., i dalje najviša u Evropskoj uniji.

Najveća međugodišnja stopa inflacije u Rumuniji tokom prošle godine zabeležena je u maju kada je dostigla 5,41 posto, što je blizu rekordnog nivoa iz februara 2013. godine kada je iznosila 5,65 procenata, navodi se u informaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar