Inicijativa Bila Gejtsa: Milijarda dolara za čistu energiju

Američki milijarder i filantrop Bil Gejts okupio je bogate donatore sa inicijativom da obezbedi investicije od više od jedne milijarde dolara u nove tehnologije na polju čiste energije, u cilju borbe protiv globalnog zagrevanja, saopštila je njegova fondacija.

Fond, pod nazivom „Novi energetski poduhvati“ (BEV), okupio je među investitorima, između ostalih, vlasnika i osnivača Amazona Džefa Bezosa, filantropskog finansijera Džordža Soroša, Britanca Ričarda Brensona koji je osnovao grupu Virdžin i direktora Fejsbuka Marka Zakerberga, prenose francuski mediji.

Ukupno, fond na čelu sa Gejtsom „težak“ je skoro 170 milijardi dolara, prema procenama Blumberga i Forbsa.

BEV će „finansirati nove poduhvate koji mogu da proizvedu ekonomski održive energetske izbore, bez emisija štetnih gasova“, saopštila je Fondacija Bila i Melinde Gejts.

Fond će investirati u istraživanja u domenu zelene energije u više sektora, među kojima su saobraćaj, proizvodnja električne energije, fabričke aktivnosti, građevinarstvo i poljoprivreda.

„Bićemo otvoreni za sve što će omogućiti proizvodnju jeftine i čiste energije“, rekao je Gejts, dodajući da situaciju na polju energetike može promeniti činjenica da postoje investitori koji su spremni da ulože novac u visokorizične aktivnosti kad je reč o finansijskoj isplativosti.

Krajem 2015, administracija odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame već je najavila osnivanje ovakvog fonda, na čelu sa Gejtsom, a tada je to bilo predstavljeno kao grupa koja treba da bude svojevrstan most između novih preduzeća u sektoru zelene energije, istraživanja i energetskog tržišta.

Gejts, suosnivač Majkrosofta, 2015. godine je rekao da će milijardu dolara iz sopstvenog džepa nameniti razvoju tehnologija koje mogu da proizvedu čistu energiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Bil Gejtsenergijainvesticije
Komentari (0)
Dodaj komentar