Inisistiraću na produženju roka za otplatu ruskog kredita za železnice

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će insistirati na produženju roka za realizaciju ruskog kredita jer bi zastoj u njegovom korišćenju prouzrokovao prekid gradjevinskih radova na obnovi pruga.

„Srbija je dobila ruski kredit 2008. godine, ali do 2013. godine nije iskoristila ni jedan jedini dolar, rekla je rekla je Mihajlović gostujući na RTS i precizirala da je ukupna vrednost tog kredita za obnovu železnićkog saobraćaja 800 miliona dolara.

Ona je navela i da se sutra potpisuje ugovor o povlačenju 338 miliona dolara iz ruskog kredita za izgradnju novog koloseka od Stare Pazove do Novog Sada dugačkog 43 kilometra.

Rok za korišćenje ruskog kredita je decembar 2017. godine i on mora biti produžen, rekla je ministarka i dodala da do sada nije čula ni da su ruska strana, a ni nadležna ministarstva govorila o promeni kamate.

„Iz tog kredita modernizovali smo 120 kilometara pruge, nabavili nove vozove. Najskuplji je onaj kredit koji se ne koristi. Oni koji ga nisu koristili, platili su političku cenu, ali platili su je i gradjani“, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, taj novac se koristi i za rekonstrukciju dela pruge Beograd-Bar od Resnika do Valjeva dužine 77 kilometara, a vrednost radova je 80 miliona dolara.

„Tražimo način da modernizujemo barsku prugu, koja ne znači samo odlazak na letovanje već predstavlja streteško povezivanje Srbije sa Italijom, Albanijom…“, rekla je ministarka i dodala da očekuje da će u novoj vladi voditi isti resor.

„Gradjevinska sezona je u toku, očekujem da ću nastaviti svoj posao“, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je navela da su radovi na obnovi graničnog prelaza Batrovci završeni.

„Uradjen je novi robni terminal, traka za kamione, 25 novih parking mesta. Trudićemo se da to bude i bolje narednih godina, jer to je najfrekventniji prelaz“, dodala je ona.

Mihajlović je upitana o sastavu nove vlade ponovila i da su socijalisti kao mogući koalicioni partner u novoj vladi u odnosu na sve druge koji su ušli u parlament – najmanje loši.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar