Inspekcija rada kontroliše Geoks i Perutninu Ptuj

Inspektori rada danas će u kompanijama Perutnina Ptuj i Geoks proveravati uslove rada i način na koji su uredjeni radni odnosi, izjavila je predstavnica Inspektorata za rad Maja Ilić.

„U Perutnini Ptuj će se ispitati da li je bilo kršenja ugovora zbog odbijanja poligrafskog ispitivanja, jer zaposleni na to nije obavezan i može da pokrene radni spor pred sudom, a u kompaniji Geoks će biti obavljena redovna kontrola radnih uslova“, rekla je Ilić za Radioteleviziju Srbije (RTS).

Ilić je naglasila da poligrafsko ispitivanje nije predvidjeno Zakonom o radu i da zaposleni ne može da trpi štetne posledice, ukoliko to odbije. U kompaniji Geoks, kako je navela, radi se redovan inspekcijski nadzor koji je najavljen u skladu sa zakonom, a kontrolisaće se uslovi rada, jer je postojala prijava zaposlenih o povišenoj temperaturi u prostorijama. Ilić je najavila da će rezultati inspekcijskih kontrola ovih preduzeća biti gotovi do kraja radnog vremena.

Prema pisanju medija, lokalnoj inspekciji rada iz Geoksa su stigle četiri anonimne prijave radnika koje se odnose na loše uslove, ali i na neisplaćivanje prekovremenog rada. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije Rodoljub Šabić upozorio je pre nekoliko dana da je preduzeće Perutnina Ptuj-Topiko iz Bačke Topole nedozvoljeno obradjivalo podatake o ličnosti prilikom poligrafskog ispitivanja 17 zaposlenih, kako bi se otkrili krivci za kradju mesa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar