Investitori se pripremaju za svaki scenario na izborima u Francuskoj

Investitori čekaju nepredvidivi ishod prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, orijentišući se uz pomoć ispitivanja javnog mnjenja, a pitanje od ključnog značaja za njih je budućnost zone evra. 

„Ko će biti na vlasti? Pa to i nije toliko važno. Pre svega pokušavamo da vidimo kakav je rizik za evro“, navodi za AFP ekonomista privatne ženevske banke Lombar Odije (Lombard Odier) Sami Šar. 

Učesnici finansijskog tržišta plaše se pobede kandidatkinje ekstremne desnice Marine Le Pen koja se zalaže za referendum o izlasku iz monetarne unije i EU. 

Iako ovakav scenario nije baš verovatan, ukoliko bi se ostvario mogao bi da oslabi čitav evropski projekat. 

Najnovija istraživanja ukazuju na smanjenje razlike u podršci koju imaju četiri vodeća kandidata – na čelu je liderka desničarskog Nacionalnog fronta Marina Le Pen koja će najverovatnije ući u drugi krug, a u koji će osim nje ući najverovatnije centrista Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ili konzervativac Fransoa Fijon (Francois Fillon), mada nije nemoguće da njen protivkandidat bude vodja radikalne levice Žan-Lik Melanšon, koji je takodje protivnik EU i antiglobalista. 

„Ukoliko bi se evro, druga najkorišćenija valuta u trgovini i štednji, doveo u pitanje, to bi bi veliki rizik za medjunarodne investitore i njihove klijente“, ističe Šar. 

Direktor odeljenja za aktivu sa fiksnim prihodom u fondu za upravljanje imovinom Amundi Erik Brar (Eric Brard) rekao je da „tržišta vole da se plaše“, ali da do sada nije bilo „finansijskih kretanja koja ukazuju na nepoverenje, niti špekulacija“.

Mnogi u finansijskom sektoru ukazuju da je to rezultat napora edukacije koji su tokom prethodnih sedmica uložile banke, analitičari i štampa. 

Jedan trgovac koji ne želi da mu se objavi ime, rekao je da „na sve četiri strane sveta analitičari već sedmicama detaljno podučajvaju članove francuskog ustava i izborne mehanizme u toj zemlji. 

Kako Šar navodi, zaključak analitičara je da bi, čak i ako bi Le Pen bila izabrana, teško ostvarila svoju politiku istupanja iz evra zbog ustavnih i političkih barijera. 

Kristofer Dembik koji je u Sakso banci zadužen za ekonomska istraživanja navodi za AFP da je zahvaljujući tome na berzama „atmosfera mirna“, ali da je oprez preporučljiv kako se ne bi ponovile nedavne situacije poput glasanja za Bregzit i izbora Donalda Trampa koje su mnoge analitičare iznenadile. 

Dembik navodi da je za investitore najgori scenario u kojem bi u drugi krug ušli Marina Le Pen i Žan-Lik Melanšon, koji nije očekivan, ali koji bi ukoliko bi se ostvario imao veliki uticaj na tržište. 

Neki čak govore o riziku juriša na banke odnosno masovnog povlačenja novca iz banaka, i „veoma brzo pogoršanje rejtinga francuskog duga“. 

Generalni direktor firme Vitam MFO (Witam) i predsednik Nacionale komore savetnika za upravljanje imovinom (CNCGP) Benoa Lombar (Benoist Lombard) rekao je da je zabrinut zbog mogućnosti odliva kapitala u druge zemlje zone evra. 

„Već neko vreme ugovori za životno osiguranje u Luksemburgu veoma zanimaju neke klijente, koji žele da budu sigurni da će njihovi ulozi ostati u evrima“, navodi Lombar za AFP. 

S obzirom na to da je ishod izbora teško moguće predvideti, većina investitora je već preduzela neke mere. 

„Svi se pripremaju na sličan način, smatra Šar, navodeći da to ne znači nužno i promenu strukture portfolija, ali da se „postavljaju vazdušni jastuci koji ne koštaju isuviše u trenutku kada sve ide dobro, a mogu da budu od koristi ako stvari krenu po zlu“. 

Neki investitori se okreću ka valutama koje se smatraju jakim poput švajcarskog franka, a drugi sklapaju ugovore za osiguranje kako bi se zaštitili od eventualnih kretanja na finansijskom tržištu. 

Ali, jedan trgovac ukazuje na „istinski zamor“ medju medjunarodnim investitorima. 

„Neki nam kažu da je ovo poslednji put da ulažu u evre, jer su umorni od toga da se evro“ redovno dovodi u pitanje navodi on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar