Iran najavljuje kupovinu civilnih aviona

Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je danas da bi njegova zemlja, posle ukidanja sankcija, uskoro mogla da počne da kupuje civilne avione, koji su joj preko potrebni zbog zastarele flote.

Nakon što je u utorak u Beču konačno postignut nuklerni sporazum svetskih sila i Irana, koji podrazumeva i postepeno ukidanje ekonomskih sankcija ovoj zemlji Perskijskog zaliva, zvanična novinska agencija IRNA prenela je izjavu Rohanija o „dostignućima pregovora u Beču“ izvan nukleranog sporazuma, među kojima je i ukidanje sankcija potrebnih za obnovu iranske flote aviona.

Prema sporazumu šest svetskih sila i Teherana, Iran će dozvoliti inspekcije svojih postrojenja, a za uzvrat, biće ukinute ekonomske sankcije nametnute, na primer, energetskom i finansijskom sektoru.

Sankcije su takođe obuhvatale i zabranu prodaje Iranu aviona i rezervnih delova, pa Teheran nije dugo mogao da obnavlja flotu „boinga“ ili „erbaseva“, niti da ih adekvatno održava. Poslednju letelicu od neke zapadne kompanije Iran je kupio početkom 90-tih od holandskog Fokera, koji je kasnije bankrotirao.

Osim što je pomenuo ukidanje sankcija na avijaciju, Rohani nije detaljnije objašnjavao šta će se desiti, ali je iranski ministar saobraćaja Abas Akhoundi kazao da je bilo razgovora i sa Boingom i sa Erbasom, i da su prvi dogovori mogući već u narednim mesecima.

„Obezbedićemo nove letelice za Iran“, kazao je on.

Prošlog meseca u Parizu, ministar je izjavio da je Iran spreman na potroši 20 milijardi za kupovinu 400 novih letelica u narednoj deceniji.

U vreme sankcija, Iran je flotu održavao kupovinom polovnih aviona od nekih kompanija, a samo je 2013. godine u SAD dozvoljeno Boingu i General Elektriku da Iranu prodaju malu količinu rezervnih delova kako bi ih ugradili u avione koji su kupljeni još 70-tih godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar