Ispod reaktora u Fukušimi ostaci istopljenog uranijuma

Kompanija Tokio Elektrik Pauer (Tepko), operator japanske nuklearne elektrane Fukušima stradale u zemljotresu 2011, pronašala je moguće ostatke nuklearnog goriva ispod oštecenog reaktora broj 2, jednom od tri koja su bila pogođena u ovoj katastrofi, izvestila je danas japanska televizija NHK.

Ukoliko nalaz bude potvrđen, to će predstavljati značajan prodor u nastojanjima čišćenja ove nuklerake posle više godina kašnjenja, pogrešnih koraka i curenja radioaktivne vode, prenosi agencija Rojters.

Pronalaženje visoko radioaktivne šipke rastopljenog uranijuma može Tepku otvoriti put da razvije metode za uklanjanje rastopljenog goriva.

Tepko je detektovao grumen crne materije neposredno ispod reaktora jutros prilikom inspekcijog pregleda kamerom, ali još ne može da potvrdi o čemu se radi, rekao je portparol kompanije za Rojters.

U najgoroj nesreći od Černobila 1986. godine, nuklearna jezgra u tri reaktora u Fukušima su se istopila nakon zemljotresa magnitude 9,0 stepeni Rihterove skale koji je pogodio obale Japana u martu 2011. godine, izazvavši cunami koji je opustošio veliku oblast i ubio više od 15.000 ljudi.

Oko 160.000 ljudi napustilo je svoje domove nakon topljenja reaktora koje je izazvalo eksplozije i curenje radioaktivnih materija širom pojasa u prefekturi Fukušima, i mnogi od njih se verovatno neće ni vraćati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Fukušimajapan
Komentari (0)
Dodaj komentar