Isporuka novih vozova iz Rusije počinje u decembru

Ruska kompanija „Metrovagonmaš“ počeće već u decembru isporuku Srbiji 27 najnovijih dizel motornih vozova, vrednih oko 100 miliona dolara, rečeno je prilikom posete predstavnika preduzća „Srbija voz“, iz sastava „Železnica Srbije“, tom ruskom preduzeću.

„Metrovagonmaš“, u saglasnosti sa „RŽD Internešenl“, počeo je da izrađuje vozove pre ugovornih rokova, a prva isporuka će biti već u decembru 2015. godine, umesto u martu 2016. godine.

U Srbiji se već uspešno koristi 12 dizel motornih vozova koji razvijaju brzinu do 120 kilometara na sat, i proizvedeni su specijalno za kolosek 1435 milimetara, saopšteno je iz Železnica Srbije.

Pored vozova, sporazumom između „RŽD Internešenl“ i „Železnice Srbije“ je predviđena i isporuka rezervnih delova u iznosu od 2,6 miliona dolara.

Predstavnici srpske i ruske kompanije razmotrili su aktuelna pitanja vezana za isporuku Srbiji dizel motornih vozova u okviru tog ugovora, a uverili su se i u to kako teče proizvodnja prvih vozova.

Srpski gosti su, takođe, posetili Situacioni centar za upravljanje putničkim prevozom „FPK“ o.a.d, gde su ih detaljno upoznali sa sistemom monitoringa saobraćanja putničkih vozova i njegovim mogućnostima za obezbeđenje bezbednosti saobraćaja, kao i sa praksom da se reaguje na događaje koji zahtevaju neodložno donošenje odluka.

Ovaj centar, koji funkcioniše od 2012. godine, razmenjuje informacije sa Situacionim centrom za monitoring i upravljanje vanrednim situacijama „RŽD“ i kontroliše saobraćanje putničkih vozova na čitavoj teritoriji Ruske Federacije, kao i na inostranim rutama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rusko vozželeznice Srbije
Komentari (0)
Dodaj komentar