Istra prva u HR dostila nivo BDP-a iz pretkrizne 2008.

PULA – Istra je prva u Hrvatskoj dostigla i prešla nivo bruto domaćeg prozivoda (BDP) iz pretkrizne 2008. godine, kaže istarski župan Valter Flego, dodajući da je uz Istru, još jedino Međimurska županija dostigla BDP iz perioda pre 2008.

Istarska županija, kako izveštava agencija Hina, prema najnovijim pokazateljima potvrđuje da je jedna od najrazvijenijih hrvatskih regija, bilo da da je reč o indeksu razvijenosti, BDP-u koji je 24,9 procenata iznad hrvatskog proseka, rastu zaposlenosti ili većem broju useljavanja nego iseljavanja.

„Istra je, dakle, poželjno mesto za život i poslovanje. Na ovo poslednje ukazuje činjenica da su, primera radi, u poslednjih šest godina direktna strana ulaganja u Istru porasla za 23,6 miliona evra. Vrednost izvoza istarskih preduzetnika u istom je periodu povećana za gotovo tri milijarde kuna (404,1 milion evra)“, saopšteno je iz kabineta istarskog župana.

Dalje se dodaje da se puno ulagalo u preduzetničke zone, budući da je infrastruktura preduslov razvoja privrede uopšte. Dugoročnim programom razvoja prdeuzetničkih zona u Istarskoj županiji obuhvaćene su 34 strateške zone, a trenutno je njih 16 infrastrukturno opremljeno.

Navedene zone zauzimaju površinu od preko 1.200 ha zemljišta, a u njih je do sada uloženo više od 190 miliona kuna (25,6 miliona evra).

Tokom 2018. godine pokrenuta je inicijativa uspostavljanja Mreže poduzetničkih inkubatora i „coworking“ prostora Istarske županije. Trenutno su na području Istarske županije, uz postojeće preduzetničke inkubatore u Labinu, Puli, Poreču, Rovinju i Vodnjanu, u toku ulaganja iste namene u gradovima Buzetu i Pazinu, te opštini Barban.

Zahvaljujući Evropskom fondu za regionalni razvoj u poslednja tri preduzetnička inkubatora biće uloženo 11 miliona kuna (1,48 milion evra).

„Umrežavanjem preduzetnika želimo dodatno da osnažimo preduzetničko okruženje i podstaknemo samozapošljavanje, rast i razvoj mladih inovativnih poduzetnika, posebno onih koji ulažu u razvoj novih tehnologija“, objašnjava župan Flego i dodaje da je u proteklih pet godina u Istarskoj županiji smanjena nezaposlenost mladih za 65 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar