IT centri u K. Mitrovici i Gracanici unapređuju zivot na KiM

KOSOVSKA MITROVICA – Multifunkcionalni IT centari u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici omogućavaju digitalnu edukaciju mladih, kao i korišćenje i razvoj softverskih rešenja eUprave, implementaciju elektronske arhive, produkciju programskih sadržaja i mnoge druge digitalne sadržaje, čime se umnogome doprinosi unapređenju kvaliteta života ljudi na KiM.

Ti centri su rezultat rada vladinog Koordinacionog tela za digitalizaciju na KiM, kojim predsedava premijerka Ana Brnabić, a dve kancelarije Vlade Srbije, obezbedile su opremanje, uspostavljanje i rad ta dva IT centra.

Interaktivni IT Centar u Kosovskoj Mitrovici, koji su danas obišli premijerka Srbije Ana Brnabić, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, sagrađen je i opremljen zahvaljujući Kabinetu predsednice Vlade, Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Takođe, isti takav centar, pored Kosovske Mitrovice otvoren je i u Gračanici, navodi se u saopštenju Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

IT centar u Gračanici se nalazi u okviru novoizgrađene Narodne biblioteke Gračanica, dok se u okviru zgrade IT centra u Kosovskoj Mitrovici nalaze i Muzej grada Kosovske Mitrovice, Gradska biblioteka i Kulturni centar „Dragica Žarković“.

U okviru centara značajna je aktivnost edukacija mladih za rad u različitim programskim jezicima i korišćenje već gotovih edukativnih paketa koje koriste đaci u osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Postojanje IT centara u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, koji su brzim internet linkovima povezani sa Državnim data centrima u Kragujevcu i Beogradu, omogućavaju i implementaciju različitih usluga eUprave, kao što su elektronske matične knjige ili usluga „Bebo, dobro došla na svet“.

Razvojem projekta eBiblioteka, na nov, savremen i tehnički inovativan način, biće omogućeno studentima u Pokrajini da dođu do literature koja im je potrebna u digitalnom formatu.

Najzad, u okviru centara radiće se na izradi internet portala, koji bi služio za digitalizaciju i promociju srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar