Italija može biti vlasnik 15 odsto akcija u novoj Alitaliji

RIM – Italija može biti vlasnik oko 15 odsto akcija u novoj Alitaliji, izjavio je danas italijanski vicepremijer Luiđi Di Majo.

„Ako Francuska poseduje 14,3 odsto u Er Fransu, možemo očekivati sličan nivo učešća u Alitaliji“, rekao je Di Majo u intervjuu za italijanski finansijski list „Sole 24 Ore“.

Inicijalni kapital nove avio-kompanije biće između 1,5 milijardi evra i 2,0 milijarde evra, a moraće da se reši „svega što do sada nije funkcionisalo“, dodao je on.

Alitalija je prošle godine stavljena pod poseban nadzor, a italijanske vlasti od tada tragaju za kupcem.

Prodaja je trebalo da bude finalizovana do aprila ove godine, ali je rok pomeren za kraj oktobra zbog opštih izbora održanih u martu i promene vlade.

Di Majo, koji je i ministar industrije, kaže da će italijanske železnice „Ferovije Delo Stato“ (FS) i još jedan ili više međunarodnih industrijskih partnera, takođe biti investitori.

Upitan da li bi avio-kompanije „Čajna istern“ ili „Delta erlajns“ mogle biti međunarodni parneri, Di Majo je rekao: „To ne mogu ni da potvrdim ni da demantujem“.

Kompanija „Delta erlajns“ je juče odbila da komentariše glasine o zainteresovanosti za italijanskog avio-prevoznika.

„Obavezujuća ponuda ili ozbiljan izraz interesovanja za Alitaliju će stići do kraja meseca“, prognozirao je Di Majo, koji bi danas trebalo da se sastane sa glavnim sindikatima Alitalije kako bi razgovarali o budućnosti avio-kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar