Izbeglice su veliki izazov za sistem zelene karte

BEOGRAD – Udruženje osiguravača Srbije domaćin je 56. Generalne skupštine Saveta biroa zelene karte koja se danas održava u Beogradu uz učešće 150 delagata iz 47 evropskih zemalja.

Skup su otvorili predsednica Saveta biroa Sandra Švarc i ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali.

„Uvek se trudimo da se vodimo našim motom ‘Zaštita žrtava u saobraćaju’, i to žrtava u zemlji domaćinu i preko granica. Kolege u Srbiji su veoma angažovane i posvećene sistemu zelene karte i takođe voljni da ga podrže“, rekla je Švarcova u obraćanju novinarima pre početka skupa.

Ocenila je da je sistem zelene karte vrlo stabilan, ali da se stalno suočava sa novim izazoviam.

„Sada, kao što znate, imamo izbeglice širom Evrope. Oni dolaze svojim kolima i svakako je važno da svako ko prelazi preko kontitnenta bude osiguran. Mi pokušavamo da nađemo rešenja za to. Svakog dana analizirano situaciju i tražimo mogućnosti za to“, navela je Švarcova.

Dodala je da je posao kojim se osiguravači u domenu zelene karte bave težak i izazovan, ali je podsetila da posle pandemije koja je bila dramatična, ljudi ponovo imaju mogućnost da putuju.

Predsednica Saveta biroa zelene karte je izrazila sreću što nakon dve i po godine pandemijske pauze osiguravači imaju mogućnost da se ponovo sretnu i razgovaraju.

Švarcova je rekla da će glavna tema ove Generalne skupštine biti novi tahnički načini komuniciranja između članica, jer se dosadašni sistem imejlova nije pokazao dovoljno bezbednim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar