Izvoz drvne industrije u 2018. skoro 600 miliona dolara

BEOGRAD – Sveukupan izvoz drvne industrije Srbije u 2018. dostigao je skoro 600 miliona dolara, od toga je izvoz proizvodi od drveta bio oko 350 miliona dolara, a nameštaja oko 250 miliona dolara, izjavio je danas savetnik predsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić.

Na konferenciji za novinare o potencijalima srpske drvne industrije i dopinosu kompanija rastu trenda izvoza, Miletić je rekao da je udeo drvne industrije u BDP-u relativno mali i iznosi oko 1,4 odsto, ali da izvoz te industrije čini šest odsto ukupnog izvoza.

Naglasio je da je Srbija lider u proizvodnji i izvozu pločastog nameštaja, pre svega u regionu, te da iz godine u godinu proizvodnja raste.

„Jedan kilogram drveta ugrađen u nameštaj predstavlja dodatu vrednost sedam puta“, rekao je Miletić i naveo da je u periodu od pet godina praktično ta industrija bila u deficitu, ali da sada napreduje i raste, posebno izvoz.

Činjenica je, kaže, da je u prošloj godini uvezeno nameštaja za više od 300 miliona, ali da krajnja računica pokazuje oko 260 miliona dolara u spoljnotrgovinskom suficitu.

„Izvoz u region je najznačajniji, ali izvozi se i u EU, kao i na druge kontinente“, rekao je Miletić.

Naglasio je da drvna industrija ima izuzetan rast i potencijale za izvoz i sveobuhvatni napredak, a da u okviru PKS postoji podrška kompanijama i privrednim društvima koja se bave šumarstvom, preradom drveta, nameštaja i preradom papira.

Kao i u svakoj industriji, kaže Miletić, tako i u drvnoj postoje određeni problemi kao što su nekvalifikovna radna snaga, nedovoljna edukacija stručnog kadra i nedovoljna količina sirovina za proizvodnju zbog činjenice da su prerađivacki kapaciteti dva ili tri puta veći nego što su iskoristivi.

Za drvnu industriju je rekao da ima izvanrednu domaću sirovinsku bazu, te da postoji izuzetna kontrola resursa koju sprovode Srbijašume i Vojvodinašume.

Miletić je rekao da postoji potencijali za razvoj preduzetništva imajući u vidu da u ovoj oblasti radi oko 2.200 privrednih durstva, od kojih je 1.800 mikro i preduzetnika sa stabilnom strukturom, te da zapošljavaju 42.000 radnika.

U ovoj industriji su, navodi, potencijali za direktne strane investicije i za strateška partnerstva, ali uz pažljivo gazdovanje prirodnim bogatstvom.

Miloš Đekić iz Razvojne agencije Srbije rekao je da RAS, kao i prethodnih godina, pruža finansijsku podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, te da su u toku ove dogine objavljena dva javna poziva, program podrške sektorima prerađivačke industrije, i program indivudualnog učešća na međunarodnim sajmovima.

Za prvi program kaže da obuhvata i drvnu industriju, te da sve firme mogu da se prijave po tom programu koji predviđa finansiranje 40 odsto operativnih troškova aktivnosti koje se odnose na uvođenje standarsta, unapređenje procesa proizvodnje, serftivikaciju, resertifikaciju.

Drugi program podržava sve firme koje se bave preradom i proizvodnjom i žele da individualno učestvuju na sajmu, a Đekić kaže da RAS u tom slučaju finansira polovinu troškova za učesće na međunarodnim sajmovima.

Najavo je da će u prvoj polovini maja biti raspisan bitan projekat koji je vezan za mikro, mala i srednja preduzehca koja žele da uđu u lanac dobavljača multinacionalnih kompanija, čiji je budžet 450 miliona dinara, a svako preduzeće pojedinačno može dobiti do 23 miliona dinara.

„Finansira se oprema, mašina, konsultantske usluge i ostalo što može da doprinese boljem poslovanju preduzeća. U ovim lancima dobavljača targentirana je i drvana industrija kao jedan od bitnih sektora za unapređenje srpske privrede“, kaže Đekić.

Direktor Marketinga kompanije Forma ideale Aleksandar Ružesković rekao je da je ta kompanija najveći srpski izvoznik u 2018. godini sa učešećem od 21 odsto od ukupne vrednosti izvoza nameštaja, te da od 2,5 miliona komada nameštaja koji godišnje proizvede čak 80 odsto plasira kroz izvoz u 44 zemlje Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike.

Direktor PKS – RPK Kragujevac Predrag Lučić naveo je da Šumadija i Pomoravlje postaju sve više prepoznatljivi po proizvodnji nameštaja i snažnom klasteru proizvođača, te najavio da će u maju biti održan Dan dobavljača kako bi se okupile kompanije koje mogu biti budući dobavljači Forma ideale.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar