Janjatović: Nudimo olakšice klijentima koji imaju problem sa vraćanjem kredita

KOPAONIK – NLB Komercijalna banka u skladu sa mogućnošću koju je dala Narodna banka Srbije primenjuje određene olakšice za klijente i kompanije koji nisu u mogućnosti da nastave sa otplatom kredita zbog rasta kamatnih stopa i povećanja rata, izjavio je zamenik predsednika Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke Dejan Janjatović.

„Olakšice se sastoje u tome da se produži rok otplate kako bi se smanjila rata i opterećenje dužnika, što može značajno da pomogne klijentima. U narednom periodu očekujemo da inflacija krene da se smanjuje a time i da pritisak sa kamatnim stopama bude manji“, rekao je Janjatović za Tanjug.

On je ukazao na to da je rast kamatnih stopa, koji je počeo prošle i nastavio se ove godine, pre svega posledica visoke inflacije i u Evropskoj uniji i u Srbiji.

„Evropska centralna banka i Narodna banka Srbije, da bi smanjile rast infacije. primenjuju određene mere monetarne politike, a to je pre svega rast bazičnih kamatnih stopa. Kada one rastu, raste i ukupna kamatna stopa za građane i privredu“, istakao je Janjatović.

On je naveo da je NLB Komercijalna banka bila proaktivna u ovom delu i određene kategorije klijenata koji su imali problema su pozvane i upoznate sa mogućim olakšicama, a oni sami odlučuju da li žele da te olakšice iskoriste.

Kada je reč o broju problematičnih kredita klijenata NLB Komercijalne banke, Janjatović je rekao da oni i dalje imaju trend smanjenja.

„Očekujemo da se u kratkom periodu to nastavi ali videćemo šta će biti u drugoj polovini godine“ rekao je on.

Dodao je da povećanje kamatnih stopa koje se dešavalo u prethodnom periodu svakako utiče na broj ljudi koji uzimaju kredite, ali kako je rekao, to se nije desilo u meri koja bi bila zabrinjavajuća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar