Japanska industrijska proizvodnja nastavila pad u decembru

TOKIO – Japanska industrijska proizvodnja je nastavila pad u decembru, jer je rast korona slučajeva na globalnom nivou iziskivao proširenje mera ograničenja, pogađajući tražnju za fabričkim proizvodima.

Prema danas objavljenim zvaničnim podacima, fabrička proizvodnja u Japanu je opala za 1,6 posto u decembru, prenosi Rojters.

Decembarski pad industrije je veći nego prethodnog meseca, kada je proizvodnja potonula za 0,5 procenata.

„Proizvodnja će verovatno biti na pozitivnoj teritoriji u prvom kvartalu, ali očekujemo da će privredni rast biti negativan, najviše zbog smanjenja privatne potrošnje usled vanrednog stanja“, kaže Takumi Cunoda, viši ekonomista u Šinkin central banci.

Mada se procenjuje da će ekonomija pasti u prvom tromesečju 2021. godine za oko 5,0 posto na godišnjem nivou, ipak se očekuje da će biti izbegnuta tehnička recesija (dva uzastopna tromesečja pada BDP-a) zbog predviđenog oporavku u drugom kvartalu vođenog snažnim izvozom i proizvodnjom, dodao je on.

Proizvođači koje je anketiralo Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije (METI) prognoziraju da će se proizvodnja oporaviti u januaru za 8,9 procenata, a da će u februaru opasti za 0,3 odsto.

Japanska vada je danas takođe objavila podatke koji pokazuju da je prošle godine u proseku broj oglašenih slobodnih radnih mesta u odnosu na broju aplikanata iznosio 1,18, što je za 0,42 poena manje nego 2019. godine. To je najveći godišnji pad pd 1975.

Decembarska stopa nezaposlenosti u Japanu ostala je stabilna u odnosu na prethodni mesec i iznosila je, prema desezoniranim podacima, 2,9 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar