Japanski Bridžstoun prodaje preduzeće u Rusiji

TOKIO – Japanska kompanija Bridžstoun, jedan od vodećih svetskih proizvođača guma, saopštila je danas da je počela da traži lokalnog kupca za svoju rusku podružnicu, navodeći kao razlog neizvesne poslovne izglede i tekuće probleme sa snabdevanjem.

Bridžstoun je u martu odlučio da obustavi sve proizvodne aktivnosti i zamrzne nove investicije u Rusiji nakon invazije te zemlje na Ukrajinu.

Ova kompanija sa sedištem u Tokiju ima više od 1.000 radnika u Rusiji, uglavnom u fabrici guma u Uljanovsku i predstavništvo za prodaju u Moskvi. Rusija učestvuje sa manje od 2,0 posto u prihodima Bridžstouna, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Proces nalaženja kupca i sklapanja ugovora će verovatno trajati nekoliko meseci, dodaje se dalje. Procenjuje se da će odlazak iz Rusije rezultirati obezvređenjem imovine od 16,8 milijardi jena (113,5 miliona dolara) i drugim gubicima.

Bridžstoun je u avgustu zadržao finansijsku prognozu za fiskalnu 2022. na nepromenjenom nivou, a sad je poručio da će ubrzo objaviti promenu projekcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar