Jedina centrala u Gazi prestala da radi jer nema goriva

Jedina električna centrala u Gazi je jutros prestala da radi jer više nema goriva, izjavio je direktor elektro-distribucije za AFP.

Zalihe goriva kupljene novcem Katara i Turske su potpuno iscrpljene, rekao je Samir Metir. Naredna planirana kupovina je predmet „spora uprave za energetiku u Gazi i uprave za naftu u Ramali o porezu na industrijsko gorivo koji je uvela centralna vlada u Ramali“ rekao je on.

Hamas je silom preuzeo vlast u Gazi pre deset godina i u zavadi je s palestinskim vlastima sa sedištem u Ramali, na Zapadnoj obali, koja je 50 godina pod okupacijom izraelske vojske. Pored toga, od 2006. godine, Izrael je nametnuo strogu blokadu iz vazduha, s mora i kopna na tom malom pojasu zemlje smeštenom između Egipta, Izraela i Sredozemnog mora.

Pitanje snabdevanja gorivom te jedine centrale koja daje struju za dva miliona stanovnike Gaze, stalno je na dnevnom redu. Centrala je delimično oštećena ratovima sa Izraelom, a stanovnici Gaze obično imaju samo dve faze struje osam sati dnevno.

Zaustavljanjem centrale, prelazi se na dva puta po šest sati dnevno, a „možda i manje“, rekao je Metir i objasnio da bi to bila „struja kupljena od Izraela i Egipta“.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je upozorilo na „opasne posledice“ zatvaranja centrale po bolnice.

Problem sa električnom energijom je januara izazvao gnevne demonstracije u Gazi, koje je Hamas suzbio. Kriza je privremeno rešenae poklonom Katara od 12 miliona dolara i turskim kapitalom, čime je obezbedjeno snabdevanje centrale gorivom tokom tri meseca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar