„Jednom i zauvek“: EU ima plan kako da se reši i „Trepča“

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič kaže da pitanje statusa „Trepče“ treba da bude rešeno kroz pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i naglašava „da sva otvorena pitanja između dve strane treba da se reše kroz finalizaciju dijaloga“.

„EU kao posrednik u dijalogu ima za cilj da se kroz pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine reše sva otvorena pitanja između dve strane jednom i zauvek“, odgovorila je Kocijančičeva na Tanjugovo pitanje o posledicama usvajanje statuta „Trepče“ u parlamentu Prištini, na sudbinu dijaloga.

Kocijančičeva je ponovila da EU očekuje ukidanje prištinskih taksi i što brži nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da dijalog sa Prištinom može biti nastavljen samo kada se ukinu prištinske takse na robu iz centralne Srbije, ali i kada prestanu provokacije kakav je i zakon o statutu „Trepče“.

Parlament u Prištini je u subotu usvojio statut „Trepče“, koji predviđa registraciju nove kompanije u skladu sa zakonom iz 2016. godine, a kojim 80 odsto akcija kombinata pripada Prištini, a 20 odsto radnicima.

Priština je istovremeno još pre dve godine odbacila mogućnost da se u okviru dijaloga u Briselu razgovara o pitanju „Trepče“, koju su oni proglasili „kosovskom imovinom“ tvrdeći da je to „gotova stvar“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

euTrepča
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Darko

    Nw glupiraj se.Qetsi…

  • Dragan

    Trepca je vlasnistvo onoga koji je svojim parama to napravio. A to sigurno niste vi albanci. Uostalom sta su albanci kroz istoriju sami napravili. Nista, sve sto imate oteli ste od srba. Otimate tudju imovinu jer sami nista ne umete da napravite. Sve sto postoji na kosovu srbi su svojim parama napravili a albanci su vecito bili izdrzavani. Ne umete posteno da zaradite nego zivite od prodaje droge i od tudjih donacija.

  • Cviki

    A Kosovo je deo Srbije, trebalo bi da se ti malo kultivišeš iz geografije!!