Jelica Putniković: „Srbija uskoro neće imati problem sa strujom“

BEOGRAD – Urednica portala „Energija Balkana“ Jelica Putniković izjavila je danas da Srbija uskoro neće imati problem sa strujom, nakon što bude uključen blok B termoelektrane „Nikola Tesla“.

Nedavno je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska radova na revitaliziciji bloka B termoelektrane „Nikola Tesla“ rekao da od trenutka kada bude uključena mreža, 25. ili 26. novembra, više neće biti problema sa strujom i da će to biti spas za Srbiju.

„Cena struje znatno manja kada imate nuklearku“

Nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi Srbija mogla da bude suvlasnik u nekoj od nuklearnih elektrana u susednim zemljama ili da sama nabavi male modularne nuklarne rekatore, urednica portala „Energija Balkana“ Jelica Putniković rekla je danas da je cena električne energije kada se izgradi nuklearka znatno niža.

„Da bismo gradili nuklearku, potrebno je da se iškoluje kadar koji bi je izgradio, a posle i vodio tu elektranu. S druge strane, predsednik Vučić je najavio da bismo mogli postati suvlasnici neke nuklearke u okruženju, možda u mađarskom Pakšu, to je cifra od oko 15 odsto udela… Za to nam treba novac, ali mnoge investicije su krediti. Ulaganje u siguran kapacitet za proizvodnju električne energije će se isplatiti narednih decenija. S druge strane, cena proizvodnje električne energije kada se izgradi nuklearka je mnogo jeftinija“, rekla je ona za Tanjug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar