JPMorgan kupuje većinski udeo u platnoj firmi VW-a

NJUJORK – Investiciona banka „JPMorgan“ je saopštila danas da planira da kupi većinski udeo od blizu 75 posto u Folksvagenovoj jedinici za platni promet.

Američki bankarski gigant je naveo da će s ovim ugovorom proširiti svoje kapacitete za digitalna plaćanja i prvi put ući u automobilsku industriju.

S vremenom, dve kompanije planiraju da razviju ovu VW-ovu platformu i na tržišta izvan automobilskog sektora, istakli su iz „JPMorgana“, prenosi CNBC.

Finansijski uslovi ugovora nisu obelodanjeni, a očekuje se da će transakcija biti okončana u prvoj polovini 2022.

Folksvagen već izvesno vreme ulaže napore da uđe u industriju digitalnih plaćanja. Kompanija je osnovala u Luksemburgi platnu firmu 2017. godine koja, pored ostalog, omogućava klijentima da kupuju i iznajmljuju automobile, da plate parking karte, izvrše uplatu za punjenje električnih vozila, itd.

Saopštenje američke banke nije pomoglo akcijama VW-a na Frankfurtskoj berzi koje su danas potonule za više od 2,0 posto usled opšteg trenda pada deonica na evropskim tržištima.

Ovo je najnovija u nizu akvizicija i investicija „JPMorgana“ ove godine. Kompanija je u junu postigla dogovor o preuzimanju britanske onlajn firme za upravljanje bogatstvom Nutmeg, kao i o kupovini platforme OpenInvest, sa sedištem u San Francisku, koja je fokusirana na etička ulaganja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar