Kačinjski: U evrozonu tek kada dodjemo do 85 odsto standarda Nemačke

Lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski odbio je mogućnost da bi, ako Evropa krene u više brzina, Poljska mogla da predje na evro i ocenio da je ulazak u evropsku monetarnu uniju moguć tek kada se dostigne 85 odsto bogatstva Nemačke po glavi stanovnika.

„Ne. Ulazak u evrozonu bi značio ili da bi zlot bio precenjen što bi bio udar na naš izvoz a 45 odsto BDP-a čini izvoz, dakle i na naš standard. Ili bi zlot potcenili ali to bi bio šamar našem životnom standardu, pad potražnje, i takodje udar na privredu. Od toga se ne može pobeći“, kazao je Kačinjski u intervjuu koji danas objavljuje Žečpospolita.

Tom poljskom dnevniku Kačinjski je rekao da nije moguće da se nadje pravi adekvatan kurs zlota prema evru za ulazak u evrozonu a ne bi bilo moguće ni održavati radikalnu razliku u cenama u Nemačkoj i Poljskoj pa bi u svakom slučaju Poljake čekao godinama pad životnog standarda za 20 do 25 odsto.

„Litvanija i Slovačka ulazile su u evrozonu u vreme krize. Doživele su pad standarda a onda su prešle na evro. Takodje uz puno poštovanje tih zemalja njihove privrede su daleko manje. Ekonomski mehanizmi tu deluju drugačije“, odbio je Kačinjski kao argument uspešan prelazak Slovačke i drugih zemalja iz nove Evrope na evro bez osiromašenja i bez drastičnih poskupljenja.

Po oceni Kačinjskog Poljska bi mogla da udje u tu sferu evropske integracije tek kada po standardu po glavi stanovnika dostigne 85 odsto bogatstva Nemačke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar