Kakvoj tajni pribegavaju avio kompanije

LONDON – Odgovor zašto se čini da letovi traju sve duže mogao bi da leži u fenomenu kojima pribegavaju avio kompanije koji se zove „pađing“ (punjenje, ispun), a koji im pomaže da stignu na vreme, ali uz cenu koju svi plaćaju.

Šezdesetih godina trebalo je pet sati letenja iz Njujorka u Los Anđeles, i samo 45 minuta za prelet od Njujorka do Vašingtona. Danas ti isti letovi traju šest sati plus 75 minuta, iako se vazdušne luke nisu nigde su pomerile, piše BBC.

To se naziva “puzanje po rasporedu” ili pađing (ispun) i to je tajna koju avio prevoznici ne žele da znate, posebno s obzirom na uticaj na životnu sredinu, prenosi Poslovni dnevnik.

Pađing je dodatno vreme koje vazduhoplovne kompanije planiraju za let od tacke A do tacke B. Buduci da ti letovi stalno kasne, kompanije su ugradile kašnjenja u svoje rasporede umesto poboljšanja efikasnosti poslovanja.

Putniku se to može činiti bezazlenim, a može biti i ugodno iznenađen dolaskom na odredište u propisanom vremenu.

Medutim, ovaj globalni trend predstavlja višestruke probleme: ne samo da vaše putovanje traje duže, nego stvara privid tačnosti što znaci da nema pritiska na avio kompanije da postanu efikasnije. To pak znaci da će zagušenje vazdušnog prometa te emisija ugljen dioksida i dalje rasti.

„U proseku, više od 30 odsto svih letova kasni više od 15 minuta svaki dan, uprkos pađingu“, kaže kapetan Mićael Baiada, predsednik vazdušne konsultantske firme ATH Group, pozivajuci se na izveštaje americkog Odelenja za prevoz putnika u vazdušnom saobraćaju.

Brojka je pre pađinga iznosila 40 odsto.

„Pađingom, vazduhoplovne kompanije nadigravaju sistem kako bi vas zavarale“, tvrdi on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar