Kampanja za edukaciju o bezbednoj kupovini na internetu

BEOGRAD – Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, usled porasta trgovine preko interneta, pokrenulo je kampanju koja ima za cilj podizanje svesti građana i edukaciju o bezbednoj i legalnoj trgovini na taj način.

Kampanju „Klikni na sigurno, kupuj provereno“, Ministarstvo je pokrenulo zajedno sa Američkom privrednom komorom i e-Komerc Asocijacijom, a jedan od ciljeva kampanje je i informisanje javnosti i ukazivanje na mnogobrojne prednosti legalne e-trgovine.

Neke od prednosti e-trgovine, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, su potrošačka prava, zaštita građana od prevare, zaštita prava legalnih e-trgovaca i pozitivan uticaj na državni budžet.

Kampanja „Klikni na sigurno, kupuj provereno“ ima za cilj podizanje svesti građana i edukaciju o bezbednoj i legalnoj trgovini preko interneta, a ministarka Tatjana Matić navela je da će na taj način građani naučiti da bezbedno i legalno kupuju onlajn.

Matić navodi i da trend ubrzanog razvoja utiče na rast prihoda od e-trgovine, ali i razvoj nelegalnog tržišta, posebno robe široke potrošnje, odeće, duvanskih proizvoda, alkohola, lekova, tehničke robe i slično.

„Prema zvaničnim podacima, u prvoj polovini 2021. godine broj ukupnih transakcija plaćanja karticom putem interneta iznosio je 14,7 miliona, od čega je broj dinarskih plaćanja na sajtovima srpskih trgovaca iznosio blizu 11 miliona transakcija, što je za 91 odsto više nego u prvoj polovini prethodne godine“, navela je Matić.

Dodala je da je istovremeno, vrednost pomenutih transakcija iznosila više od 25 milijardi dinara, što je rast od 99 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U prvoj polovini 2021. godine broj i vrednost porudžbina putem interneta, plaćenih u dinarima veći je od broja i vrednosti porudžbina u svim ostalim valutama zbirno u poređenju sa istim periodom 2020. godine, a sa rastom trgovine preko interneta, raste i udeo nelegalne trgovine.

Matić ističe da su ostvareni i odlični rezultati u suzbijanju nelegalne trgovine preko interneta ali, dodaje, neophodno je i da se sa tim nastavi.

U saopštenju ukazuju na to da građani s obzirom na neiskustvo mogu imati problem sa prepoznavanjem legalnog e-trgovca i navode da kampanja „Klikni na sigurno, kupuj provereno“ treba da podstakne i ohrabri građane Srbije da koriste usluge e-trgovine, ali i da odgovori na često postavljena pitanja, kao što su kako bezbedno kupovati na internetu, kako prepoznati da je veb-šop stranica sigurna, šta treba uraditi ako naručeni proizvod ne dođe i da li smo i kako zaštićeni kao onlajn kupci.

Prvi potpredsednik AmĆam-a Ivan Miletić navodi da kupovina na internetu donosi potpuno novo iskustvo za potrošače i priliku da brzo i lako obezbede proizvode i usluge, uporede cene, pronađu sniženja, uštede novac i vreme.

„Kada građani kupuju od legalnih e-trgovaca registrovanih u Srbiji, imaju sva prava regulisana zakonima Republike Srbije. Zbog toga nam je glavni cilj da doprinesemo informisanju građana o načinima za prepoznavanje legalnih onlajn radnji, bezbednih načina plaćanja naručene robe, kao i da ih upoznamo sa potrošačkim pravima koje imaju“, istakao je Miletić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar