Kanada poziva Srbiju u strateško partnerstvo, sa SAD i EU

BEOGRAD – Da bismo imali zeleniju budućnost i smanjili emisiju štetnih gasova i unapredili električna vozila, moramo da prepoznamo da će svetu trebati više rudatstva, naročito kad su u pitanju kritične sirovine, rekao je ambasador Kanade Džajls Norman na otvaranju dvodnevne Međunarodne konferencije u rudnom bogatstvu Srbije.

„Svetska banka je procenila da će tri do pet puta porasti cena tih sirovina koje su osnova za nove energije i čiste tehnologije u indsutriji, poljoprivredi, infrastrukturi i medicini. Kritične miniralne sirovine su bitne za našu budućnnost i predstavljaju prelaz ka niskougljeničnoj energiji“, rekao je Norman.

Ambasador Kanade je naglasio da je njegova zemlja posvećena cilju da postane svetski lider u ovoj oblasti, u strateškom partnerstvu sa SAD i EU.

„Nadam se da će zemlje poput Srbije da se pridruže na principima ekološke održivosti i transparentnosti. To će obezbediti da imamo više visokoplaćenih poslova i dobijemo ulogu u uspostavljanju lanaca snabdevanja mineralnim sirovinama u budućnsti“, rekao je ambasador Norman.

Naglasio je kako se radi na tome da kanadske rudarske komapnije primenjuju iste standarde kada rade u inostranstvu kao i kod kuće.

„Uspostavili smo kanadsku kancelariju koja nadgleda to i mogu da posvedočim da kanadske rudarske kompanije imaju dobru reputaciju kod Vlade i građana, zahvaljujući poštovanju ekološkiih standarda“, ocenio je Norman.

Ambasador Finske Kimo Ladevirta ocenio je da je cirkularna ekonomija odgovor na kontradiktornosti koje stvaraju potreba za rudarskim sirovinama i otpora drustva zbog ekoloških posledica eksploatacije sirovina.

„Zato će odgovor morati da budu tehlnoliogije koje će koristiti minimalne količcine resursa i energije i zato vađenje minerala i reciklaža moraju biti podignuti na viši nivo, što uključije rešavanje pitanja jalovine“, rekao je ambasador Ladevirta.

Istako je da je u Finskoj 36 rudnika i da su tamošnje kopmpannije trazvile neka od najboljih rudarskih mašina i tehnologija.

Ambasador Ladevirta je rekak kako je Finska među vodećim zemljama u Evropi po tehnologiji proizvdnje punjivih baterija i njihove reciklaže.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David rekla je da je njena zemlja vodeća rudarska nacija, zahvaljujući bogatstvu minerala, zakonodavstvu i inovacijama.

„Naša zemlja se posvetila razvoju rudarstva bez upotrebe fosilnih sirovina i očekujem da će se to i realizovati, jer kompanije očigledno vide prednosti održovog poslovanja“, rekla je ambasadorka Ben David.

Švedska država se usredsređuje na društveno prihvatljivo rudarstvo, veću efokanost resursa bolji dijalog i saradnju između ključnih aktera u toj oblasti, rekla je ambasadorka Ben David.

Ona je dodala da Srbija i zapadni Balkan nisu iskoristili svoje ridarske potencija i naglasilakako švedske komapnije sposobne za bezbedno rudarstvo uz poštovanje građana, njighovih udruženja i lokalne kulture i spremne za saradnju sa ovim delom Evrope.

„Uverena sam da će ova konferencija biti dobra osnova za bolja partnerstva i unapređenje dijaloga izimeđu svih učesnika“, zakljucila je švedska ambasadorka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar