Kancelarija za IT: E-prijava firmarine pomak u transformaciji

BEOGRAD – Putem Portala lokalnih poreskih administracija lpa.gov.rs od danas je omogućena elektronska prijava za utvrđivanje komunalne takse za isticanje firmarine, što je još jedna elektronska usluga značajna za pravna lica, saopšteno je iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

„Ove godine napravljen je iskorak kada je u pitanju rad Portala lokalnih poreskih administracija i omogućena je još jedna bitna funkcionalnost, a to je da sva pravna lica mogu elektronskim putem da podnesu prijavu za utvrđivanje komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru – firmarine“, rekao je direktor Kancelarije Mihailo Jovanović.

Za korišćenje ove elektronske usluge je, kako dodaje, neophodno korišćenje kvalifikovanog elektronskog sertifikata, a pravna lica od sada elektronsku prijavu firmarine za jedan ili više objekata u potpunosti mogu da završe preko interneta, bez odlaska na šalter lokalne poreske uprave.

„Svakako ovde nećemo stati, a konstantnim unapređivanjem postojećih usluga i omogućavanjem novih, građanima i privredi želimo da olakšamo administrativne procedure, čekanje u redovima pošaljemo u prošlost, a rad javne uprave stavimo u službu građana, što i jeste jedan od glavnih prioriteta ove Vlade“, poručuje Jovanović.

Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović je izjavila da privreda od danas podnosi prijavu za utvrđivanje firmarine elektronski, ne mora da odlazi na šalter svake lokalne samouprave u kojoj posluje, i ne mora da čeka da joj rešenje stigne u poštansko sanduče.

„Potrebno je samo da se loguje na sistem lpa.gov.rs i podnese svoje podatke, a uvidom u obaveze, može i odmah da izvrši elektronsko plaćanje. Umesto dva sata, sve se završava za 5 minuta“, izjavila je Bojović i dodala da se štedi vreme i lokalnim samoupravama, koje su do sada gubile sate na prekucavanje podataka sa papira.

Ona je izrazila očekivajne da će u narednoj godini i Svetska Banka prepoznati ovu reformu u svom izveštaju Doing Busineš, a Srbija da će poslužiti kao model drugim zemljama.

Navela je kao dodatnu prednost to što na Portalu svaka firma može da proveri iznos trenutnog zaduženja ili pretplate i da izvrši plaćanje elektronski.

Elektronsku prijavu putem ovog Portala može izvršiti lice koje za to ima ovlašćenje prema PEP obrascu, uz korišćenje kvalifikovanog elektronskog sertifikata.

Kancelarija za IT i eUpravu je početkom 2019. godine uspostavila Jedinstveni informacioni sistem LPA koji zahvaljujući centralizaciji podataka, građanima i privredi omogućava kompletan uvid u svoje poreske obaveze na teritoriji Srbije, da elektronskim putem podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu, kao i da elektronski putem izmire svoje obaveze.

Od početka puštanja u rad portala do danas, više od 56 hiljada prijava imovine pravnih lica je podneto putem Portala, izvršeno je skoro 400 transakcija plaćanja, a broj jedinstvenih poseta Portalu bio je preko 54 hiljade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar