Katar izlazi iz OPEK-a posle skoro 60 godina članstva

DOHA – Katar je najavio da će se u januaru povući iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) posle skoro 60 godina članstva u naftnom kartelu, ali i da će ove nedelje ipak učestvovati na sastanku te organizacije na kojem će se diskutovati o smanjenju proizvodnje nafte.

„Katar je odlučio da se povuče iz članstva u OPEK-a počev od januara 2019. godine i o toj odluci je jutros izvestio OPEK“, izjavio je katarski ministar energetike Sad al-Kabi na današnjoj konferenciji u Dohi, a prenela je agencija AP.

Takva odluka, kako kaže, nema nikakve veze sa političkim i ekonomskim bojkotom koji su u junu 2017. godine Kataru nametnule četiri arapske zemlje, Saudijska Arabija, najveća članica OPEK-a i de fakto lider te organizacije, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat.

Te zemlje su tada Kataru uvele embargo na trgovinu i putovanja zbog optužbi da podržava terorizam. Zvanična Doha, međutim, oštro demantuje takve optužbe.

Katar, sa 2,6 miliona stanovnika, nalazi se među najmanjim proizvođačima nafte u OPEK-u, ali je najveći izvoznik tečnog prirodnog gasa (TPG) na svetu.

Katarski ministar energetike je rekao i da je Katar razmotrio modele za jačanje svoje uloge na međunarodnoj sceni, i da će se fokusirati na industriju proizvodnje gasa, budući da želi da proizvodnju TPG-a poveća sa 77 miliona na 110 miliona tona godišnje.

Dodao je i da će Katar ove nedelje prisustvovati zasedanju OPEK-a u Beču, na kojem će biti utvrđena strategija za narednu godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar