Keković: U CG troškove za život veći za 130 evra od zarade

PODGORICA – Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković kaže da ukupna vrednost minimalne potrošačke korpe u toj državi, prema podacima MONSTAT (Uprava za statistiku Crne Gore), iznosi 645 evra, što je, kako je rekao, 130 evra više nego što je prosečna zarada Crnogoraca.

„Ukupna vrednosti minimalne potrošačke korpe u martu ove godine u odnosu na februar veća je za 0,9 odsto. Od 645 evra koliko je iznosila potrošačka korpa za četvoročlano domaćinstvo, za hranu i bezalkoholna pića izdvojeno je nešto preko 270 evra, dok je za neprehrambene proizvode i usluge potrošeno skoro 375 evra“, rekao je Keković u intervjuu za Nova M.

Kako je on objasnio, „kada se sve stavi na papir, minimalna potrošačka korpa je za nešto više od 130 evra veća nego što je prosečna zarada u Crnoj Gori, koja je u martu iznosila 510 evra.

Prema procenama Unije slobodnih sindikata te brojke ne prikazuju realno jer je, kako ističe Keković, „MONSTAT još ranije iz potrošačke korpe isključio troškove stanovanja koje mnogi u Crnoj Gori plaćaju“.

„Potrošačka korpa koja bi trebalo da bude preko 800 evra sada iznosi nekih 620 evra i približila se toj nekoj prosečnoj zaradi pa ispada da prosečna zarada u Crnoj Gori može da pokrije potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu“, objašnjava Keković.

Za sindikalce u Crnoj Gori je sporan i način kako državni Zavod za statistiku obračunava prosečnu zaradu u toj zemlji.

„Mi godinama tražimo da naši predstavnici odnosno predstavnici socijalnih partnera postanu članovi Upravnog odbora MONSTAT kako bi mogli da na određeni način budemo prisutni i da imamo uvid u odluke koje oni donose, odnosno aktivnosti koje imaju. Mi smatramo da ne postoji realan odraz prosečne zarade u CG“, zaključio je Keković.

Prema podacima Monstat Crna Gora ima najveću prosečnu zaradu u odnosu na zemlje regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar