Kina smanjuje stopu obaveznih rezervi kako bi podržala likvidnost banaka

BEOGRAD – Kineska centralana banka odlučila je da smanji količinu obaveznih rezervi poslovnim bankama, kako bi povećala protok novca kroz finansijske sisteme i time podstakla privredu.

Centralna banka Kine (PBOC) objavila je da će svim bankama smanjiti stopu obaveznih rezervi za 0,25 procentualnih bodova od 27 marta.

„Moramo uspostaviti dobar odnos makropolitike, kako bi doprineli razvoju ekonomije i održali likvidnost bankarskog sektora“, naveli su iz centralne banke, prenosi CNN.

Kako se navodi, ovaj potez je bio iznenađujući za sve nakon prošlonedeljnih dešavanja na globalnom finansijskom tržištu.

Analitičari iz Goldman Saks izjavili su da očekuju da će Kineska centrala banka kroz prvo polugodište 2023. zadržati kamatne stope i stopu obaveznih rezervi.

Centralna banka je u januaru ubrizgala stotine milijardi juana u finansijski sistem, uglavnom kroz srednjoročne kreditne sredstva.

Regulatori s obe strane Atlantika preduzeli su hitne mere kako bi pružili podršku likvidnosti kreditorima i ojačali poverenje u bankarskom sistemu.

Početkom ovog meseca guverner kineske centralne banke PBOC Yi Gang, izjavio je na konferenciji za novinare da trenutni nivo realnih kamatnih stopa je odgovarajuć i dodao da smanjenje stope obaveznih rezervi je efikasan istrument monetarne politike, kako bi se obezbedila dugoročna likvidnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar