Kina traži da Indonezija prekine bušenje nafte u Južnom kineskom moru

SIDNEJ/DŽAKARTA – Kina je poručila Indoneziji da prekine bušenje nafte i prirodnog gasa u delu Južnog kineskog mora koji obe zemlje smatraju svojim, prenosi Rojters pozivajući ne četiri izvora upućena u dešavanje.

Kako se navodi, Peking je to zatražio u pismu upućenom DŽakarti ranije ove godine tokom višemesečnog spora oko teritorijalnih voda u Južnom kineskom moru.

Ovaj zahtev, o kojem javnost nije ranije obaveštena, podigao je tenzije oko prirodnih resursa između dve zemlje u nestabilnom regionu, koji je od globalnog strateškog i ekonomskog značaja.

U jednom pismu kineskih diplomata indonezijskom Ministarstvu spoljnih poslova jasno je poručeno Indoneziji da obustavi bušenje na privremenoj platformi na moru jer se ono odvija na kineskoj teritoriji, rekao je Rojtersu Muhamed Farhan, poslanik u odboru za nacionalnu bezbednost u indonezijskom parlamentu, koji je obavešten o pismu.

„Naš odgovor je bio vrlo odlučan, da nećemo prekinuti bušenje jer je to naše suvereno pravo“, naveo je Farhan.

Portparol indonezijskog Ministarstva spoljnih poslova je, s druge strane, izjavio britanskoj agenciji da je „svaka diplomatska komunikacija između država poverljive prirode i njen sadržaj se ne može deliti“. On je odbio svaki dalji komentar.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane i kineska ambasada u DŽakarti nisu odmah odgovorili na zahteve za komentarom.

Rojters dodaje da su još tri osobe, koje su rekle da su obaveštene o takvom zahtevu, potvrdile postojanje pisma.

Indonezija, najveća država u jugoistočne Aziji, smatra da je južni kraj Južnog kineskog mora njena isključiva ekonomska zona prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu, i nazvala je tu oblast Severno Natunsko more 2017. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar