Kineska avio-kompanija kupuje 110 Boinga

Najveća kineska avio-kompanija objavila je danas da planira kupovinu 110 aviona tipa Boing 737 vrednih 10 milijardi evra, nedelju dana nakon što je američki proizvodjač aviona saopštio da završava izgradnju postrojenja gde će se proizvoditi delovi za taj tip letelica. 

Kineska nacionalna avio-kompanija objavila je u saopštenju za Hongkonšku berzu da kupuje 30 aviona tipa Boing 737 nove generacije i 50 letelica tipa Maks 737.

Njihova ispostava u Hiamenu takodje je najavila kupovinu 30 novih Boinga 737 Maks Džet.

Vrednost aviona nove generacije procenjuje se na 81,2 miliona dolara, dok se letelice iz Maks serije prodaju za 96,1 miliona dolara, ali avio-kompanije dobijaju velike popuste kod ovakvih narudžbina i kupuju avione po značajno nižim cenama.

Narudžbina je dogovorena dva meseca nakon što su kompanija Boing i Kineska avioindustrijska korporacija potpisale ugovor o isporuci 737 aviona, kada je najavljena i nova narudžbina od 300 letelica za kineske avio-kompanije.

Boing je u borbi sa konkurentskom firmom Erbas oko velikog kineskog tržišta, koje pretenduje da postane najveće svetsko tržište zahvaljujuči usponu kineske srednje klase.

Kompanija, čija se centrala nalazi u Čikagu, procenjuje da će Kini biti potrebno 6.330 letelica u vrednosti od 950 milijardi dolara u narednih 20 godina.

Medjunarodna asocijacija za avionski prevoz saopštila je prošlog meseca da Kina pretenduje da postane zemlja sa najvećim brojem avionskih putnika do 2029. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar