Kineske devizne rezerve na četvorogodišnjem maksimumu

PEKING – Kineske devizne rezerve, najveće na svetu, povećane su za samo mesec dana za više od 50 milijardi dolara, dostužući u novembru najviši nivo u poslednje četiri godine od 3,17 biliona dolara.

Devizne rezerve Kine su se vratile rastu prvi put u tri meseca, a njihov prethodni rekordan nivo je bio u avgustu 2016. godine, pokazuju podaci Državne uprava za devizne poslove (SAFE) objavljeni u ponedeljak.

Rast je iznenadio analitičare, koji su u anketi Rojtersa predviđalo da će rezerve biti za skoro 30 milijardi dolara niže.

S druge strane, vrednost kineskih rezervi zlata je pala za oko šest odsto, pošto je cena žutog metala potonula u novembru usled oporavka apetita investitora za rizičnom imovinom na tržištima akcija.

Prema zvanicnim podacima, vrednost zlatnih poluga u kineskom trezoru opala je na 110,41 milijarde dolara prošlog meseca u poređenju sa 117,89 milijardi dolara krajem oktobra.

Povećanju deviznih rezervi Kine doprineo je ubrzani privredni oporavak od korona krize koja je početkom godine paralisala ekonomiju zemlje. Poslednjih meseci, spoljna trgovina cveta, a izvoz je u novembru skočio na skoro trogodišnji maksimum.

Snažan izvoz je ostvaren uprkos aprecijaciji juana prema dolaru, pri čemu je prošlog meseca ojačao za 1,7 odsto. Istovremeno, američki dolar je nastavio da pada prema vodećim svetskim valutama. Dolarski indeks, koji meri vrednost američke prema korpi glavnih rivalsjih valuta, povećao je gubitke u novembru, oslabivši za više od dva procenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar