Kineski premijer: Rast BDP u 2017. biće manji nego ranijih godina

Premijer Kine Li Kećijang je izjavio danas da će porast stope rasta bruto domaćeg proizvoda u 2017. biti manji nego ranijih godina i iznosiće oko 6,5 odsto, ali je i upozorio na opasnosti globalnog pritiska na kontrolu trgovine, pošto Peking pokušava smanji oslanjanje na izvoz i investicije.

Kineski premijer je u obraćanju na redovnom godišnjem zasedanje Svekinsekog narodnog kongresa obećao da će uložiti više napora u cilju smanjenja viška proizvodnje čelika zbog koje su zategnuti trgovinski odnosi sa SAD i Evropom.

Kina, najveći svetski proizvodjač čelika, obavezala se da će smanjiti proizvodnju čelika za 100 do 150 miliona tona do 2020. godine.

Li je obećao jednake uslove za strane kompanije, verovatno odgovarajući na pritužbe da Peking pokušava da ih potisne iz tehnologije i drugih perspektivnih tržišta.

Premijer Kine je rekao da je za drugu po veličini ekonomiju u svetu postavljen rast od „oko 6,5 odsto ili više, ako je moguće“, što je manje nego prošlogodišnjih 6,7 odsto.

Agencija AP navodi da je izostavljanje velikih inicijativa očekivano, pošto Komunistička partija izbegava iznenadjenja uoči kongresa koji će biti održan kasnije ove godine, a na kojem se očekuje da će predsednik Kine Si Djinping dobiti drugi petogodišnji mandat.

Vlada Kine je saopštila juče da će povećati vojni budžet za sedam odsto u ovoj godini, čime se nastavlja trend smanjenog rasta potrošnje za odbranu uprkos regionalnim tenzijama zbog Južnog kineskog mora i drugih problema.

Ukupna potrošnja za odbranu činiće oko 1,3 odsto projektovane stope rasta bruto domaćeg proizvoda u 2017, rekla je portparolka vlade Fu Jing na konferenciji za novinare.

Fu je ponovila tvrnju da kineska vojska služi isključivo za odbranu i da predstavlja snagu stabilnosti u Aziji.

Vojni budžet Kine godinama je bio drugi po vrednosti na svetu, iako je i dalje daleko iza američkog. Prema procenama, iznosiće oko 145 milijardi dolara.

Predsednik SAD Donald Tramp zatražio je povećanje vojnog budžeta za 10 odsto u ovoj godini, čime bi se dodalo 54 miliona dolara budžetu koji je u 2016. iznosio oko 500 milijardi dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar