Kineski suficit u trgovini sa SAD nastavio rast u junu

PEKING – Kineski trgovinski suficit sa Sjedinjenim Državama, koji je jedan od uzroka spora između dve najveće svetske ekonomije, porastao je za 11 procenata u junu na 29,92 milijarde dolara sa 26,9 milijardi dolara iz maja, pokazali su podaci kineske carine objavljeni danas.

U prvoj polovini 2019. godine, trgovinski suficit Kine sa SAD porastao je za pet odsto na 140,48 milijardi dolara u odnosu na 133,76 milijardi dolara koliko je iznosio u istom periodu 2018. godine, prenosi Rojters.

Prema carinskim podacima, ukupan kineski izvoz u junu pao je za 1,3 odsto na međugodišnjem nivou, dok je uvoz smanjen za 7,3 odsto.

„Izvoz je smanjen prošlog meseca kao rezultat povećanja američkih tarifa u maju i opadanja globalne potražnje. Uvoz je takođe oslabio usled novog usporavanja domaće aktivnosti“, rekao je DŽulijan Evans-Pričard, viši ekonomista konsultantske kompanije „Kapital ekonomiks“.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali su da će junski izvoz Kine biti manji za 2,0 odsto, a uvoz za 4,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Trgovinska trvenja sa SAD izvršila su određeni pritisak na kinesku trgovinu, ali se njihov uticaj mogao držati pod kontrolom”, rekao je portparol carinske uprave.

U maju, kineski izvoz je bio povećan za 1,1 odsto na međugodišnjem nivou, dok je uvoz opao za 8,5 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar