Kineski „trojanski konj“ u evropskoj auto-industriji?

Prvi čovek Pežoa, Karlos Tavares, upozorio je danas da bi u slučaju da neka od vodećih evropskih automobilskih kompanija „padne na kolena“, zbog kazni vezanih za emisije ugljen-dioksida, to omogućilo Kinezima da „uskoče“ u Evropu sa sopstvenom tehnologijom elektromobila.

Direktor Pežoa, koji predsedava i Udruženjem evropskih proizvođača automobila (ACEA), navodi da zakonodavci nisu predvideli takav ishod kada su predočili ciljeve EU za smanjenje emisije CO2 do 2020. godine, prenosi agencija Rojters.

„Takav ishod je veoma očigledan. To će stvoriti kineskog “trojanskog konja“ u Evropi“, naglašava Tavares.

Ukoliko neka evropska automobilska kompanija ne ispuni ciljeve o smanjenju CO2 i „padne na kolena“ zbog kazni, „ona ne može biti preuzeta od strane druge velike evropske automobilske kompanije, čisto zbog pravila o zaštiti konkurencije“, rekao je Tavares, ne navodeći ime nijednog proizvođača automobila.

To će, kako ističe, stvoriti priliku za nekog stranog investitora da u Evropu donese vrstu tehnologije „koju su nametnule evropske vlasti, što znači – električna vozila“.

„A, ko je lider u elektrifikaciji? To su Kinezi“, naglaša Tavares.

Francuska kompanija PSA, čijih je 12,2 odsto u vlasništvu kineskog Dongfenga, nedavno je ubrzala razvoj novih automobila u Opelu i Voksholu, nakon otkrića problema sa, kako je rečeno, skrivenom emisijom CO2.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

auto-industrijaautomobili
Komentari (0)
Dodaj komentar