Kineski zvaničnik: Nemoguće naglo usporavanje kineske privrede

Vodeći kineski zvaničnik za planiranje Su Šaoši rekao je danas da je nemogoće da kineska privredna aktivnost počne naglo da usporava posle perioda snažnog rasta, i dao uveravanja da će Kina doprineti globalnom privrednom rastu, koji neće kočiti. 

Su, direktor Nacionalne komisije za razvoj i reformu, rekao je na konferenciji za medije da kineska privreda ima unutrašnju fleksibilnost i sposobnost da se odupre riziku, i da neće imati nagli pad.
   
„Mogu da kažem da kineska privreda apsolutno neće imati teško sletanje. Takozvana predvidjanja za tako nešto se definitivno neće ostvariti. Molim vas budite uvereni da ta verovatnoća neće postojati“, rekao je Su. 

Kineski privredni rast usporio je prošle godine na 25-ogodišnji minimum od 6,9 odsto, ali Su je rekao da je to i dalje medju najvišim stopama rasta na svetu.

Kineski premijer Li Kećijang je rekao juče u izveštaju na godišnjem narodnom Kongresu da su vlasti odredile ciljeve privrednog rasta od 6,5 do sedam odsto za ovu godinu. 

Su je rekao na konferenciji za novinare na margini Kongresa da će Kina ostati stabilna uprkos previranjima globalne privrede.

„Vrlo smo sigurni u izglede za razvoj. Naš doprinos globalnoj ekonomiji vrlo je očigledan, i dalje smo vodeći motor rasta u svetskoj privredi“, rekao je on.

On je rekao da Peking preduzima mere da smanji prevelike proizvodne kapacitete. Ona će smanjiti proizvodnju čelika za 100 miliona do 150 miliona tona tokom narednih pet godina i smanjiti za 500 miliona tona proizvodnju uglja periodu od tri do pet godina.

Peking je izdvojio sredstva za premeštanje radnika koji će biti pogodjeni ovim smanjenjem proizvodnje rekao je Su i dodao da neće biti porasta nezaposlenosti. Najmanje 1,5 miliona radnika treba da bude optpušteno iz državnih rudnika uglja i čeličana, a vojska planira smanjenje od 300.000 radnih mesta, navodi AP.

Istovremeno je vlada pod pritiskom da nadje kancelarijske poslove za rekordnih 7,7 miliona studenata koji će diplomirati na kineskim univerzitetima i koledžima ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar