Kinske kompanije da budu deo srpske energetske buducnosti

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija ima odličnu saradnju sa kineskim kompanijama i da bi volela da ih vidi više u oblasti energetike.

Ona je na otvaranju onlajn konferencije sa Kinom o saradnji u oblasti zelene energije rekla da to vidi kao prvi korak u tom pravcu.

„Odnosi Srbije i Kine su prijateljski i ekonomski uspešni zahvaljujući ljubavi između dva naroda i ogromnom poštovanju koje postoji između dva predsednika, Si Đipinga i Aleksandra Vučića. Sve što smo uradili u prethodnom periodu u oblasti infrastrukture zaista sam sigurna da isto to možemo da uradimo u oblasti energetike“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je Srbija svesna da mora da bude uključna u sve što će se dešavati u oblasti energetike na globalnom planu u narednim decenijama.

„Delimo jednake ciljeve, a to su ekonomski uspešne i prosperitetne zemlje i energetska bezbednost bez koje nema privrednog razvoja, zbog čega je Srbija promenila sve svoje zakone u oblasti energetike i rudarstva“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je istakla da Srbija želi da investicije u oblasti energetike dostignu one koje se srpovode u oblasti transportne infrastrukture.

„Imamo odličnu saradnju s kineskim kompanijama i voleli bisno da ih vidimo mnogo više u oblasti energetike i zato ovo vidim kao prvi korak da pozovem kineske kompanije da ne razmišljaju samo o ulaganju u transport, već i u energetiku“, izjavila je Mihajliovićeva.

Naglasila je da je cilj naše zemlje izgradnja novih kapaciteta, jer u prethodnih 30 godina nije napravljen ni jedna elektroenergetski kapacitet.

„Gradimo trenutno dva, jedan je vetropark, drugi Kostolac B3, ali to svakako nije dovoljno za energetsku bezbednost. Naš cilj je realizacija našeg investicionog plana od 17 milijardi evra, što je prostor za kineske, srpske i sve druge komapanije koje žele da ulažu u oblast energetike. Prioritetne oblasti su izgradnja velikih hidroelektrana, ali i solarnih, elektrana na vatar i gasnih elektrana koje vidimo kao prelazni način ka enregetskoj tranziciji“, navela je ministarka energetike Srbije.

Ponovila je da je cilj Srbije da do 2040. godine 40 odsto proizvedene struje bude iz obnovljivih izvora, a do 2050. potpuna ugljenična neutralnost i pozvala kineske komapanije da budu deo energetske politike Srbije u budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar