Kiša u Rasinskom okrugu uticala na loš kvalitet pšenice

Nakon završene žetve pšenice u Rasinskom okrugu prinos je oko četiri tone po hektaru, što je malo ispod višegodišnjeg proseka, ali su obilne kiše uticale na to da kvalitet zrna bude loš, kazali su danas za agenciju Beta u kruševačkoj Poljoprivedno savetodavnoj i stručnoj službi.

Predstavnica te službe Radojka Nikolić objasnila je da su obilne kiše u toku juna uticale na to da kvalitet pšenice bude loš.

„Žetva je samo na 10 do 15 odsto površina obavljena pre obilnih junskih kiša i tada je prinos i kvalitet bio odličan, od 6 do 7 tona po hektaru, dobro naliveno zrno“, objasnila je Nikolić.

Ona je ocenila da će samo ona pšenica koja je požnjevena pre kiše moći da bude iskorišćena za brašno, a da ostali prinos mlinovi neće otkupljivati, već će se koristiti za stočnu hranu.

Velike julske padavine pogodovale su kukuruzu koji je u maju izgledao loše i neujednačeno, a sada ima veliku masu, klipovi su već formirani, zrno u fazi nalivanja.

U Kruševcu je, prema podacima Meteorološke stanice iz tog grada, u julu bilo 23 kišna dana, a ukupno je palo 150 litara vode po metru kvadratnom.

Bilo je i olujnih nevremena i grada koji je oštetio useve na stotinak hektara u četiri sela, a šteta, prema proceni nadležne Komisije, iznosi oko 11,2 miliona dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar