Kisić: Voker Nojzon odličan primer rasta zaposlenosti

KRAGUJEVAC – Ministarka Darija Kisić posetila je danas kompaniju Wacker Neuson koja u Kragujevcu posluje već 15 godina i koja se kao lider u zapošljavanju u regionu izdvaja posebno po zapošljavanju teže zapošljivih lica.

Kompanija posebnu pažnju posvećuje koje rade na poslovima zavarivanja, kao i trening centru u kojem se obučavaju budući zavarivači i učenici koji se školuju po modelu dualnog obrazovanja.

Ministarka je navela da je od 2017. udvostručen broj zaposlenih u ovoj kompaniji i da je to put kojim Srbija želi da ide.

“Dovođenje novih investitora, nova radna mesta, povećanje stope zaposlenosti je ono što Vlada zastupa, a upravo je Kragujevac odličan primer kao grad sa najbržim padom stope nezaposlenosti. U poslednjih godinu dana stopa nezaposlenosti je smanjena za 15 posto. Samo od početka godine zaključno sa današnjim danom je sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje u ovom gradu zaposleno preko tri hiljade ljudi“, navela je Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka o socijalna pitanja.

Navela je i da upravo firma Vaker Nojzon odličan primer po rastu stope zaposlenosti, ali i po uključivanju najranjivijih grupa sa tržišta rada, osoba sa invaliditetom, kao i pripadnica ženske populacije, koje ovde rade kao zavarivačice.

„Sa njima sam danas razgovarala i one su izuzetno uspešne u ovom poslu i pokazale su da pol nije barijera za obavljanje bilo kog posla. Ova kompanija takođe zapošljava I pripadnike romske populacije i zaista sam ponosna koliko ovde ulažu u obuke i obrazovanje svojih zaposlenih“, kazala je ministarka.

Kompanija Vaker Nojzon, inače, posle 15 godina poslovanja gradi novu fabriku od preko 20 hiljada kvadrata u Kragujevcu koja treba da počne sa radom u oktobru ove godine, a direktor Vaker Nojzon Kragujevac Branko Ilić kaže da kompanija svoj rast i razvoj duguje stručnim i iskusnim radnicima, pre svega umešnim majstorima zavarivačima, kao i inženjerima.

“Vaker Nojzon je među prvim kompanijama u Kragujevcu koja je prepoznala budući nedostatak obučenih kadrova I organizovala obuku iz oblasti zavarivanja I bravarskh poslova. Kroz trening centar kompanije prošlo je više stotina ljudi, ali I učenika iz Srednje stručne škole u Kragujevcu, u okviru programa dualnog obrazovanja“, rekao je direktor.

Trenutno u kragujevačkoj fabrici više od 20 žena radi u proizvodnji, a plan je da se ubuduće zaposli još. Jedna od njih je i Ivana Stefanović, koja u fabrici radi na poslovima zavarivača.

“Prethodno radno iskustvo mi je bilo u trgovini više od deset godina, ali sam htela da promenim posao I prijavila sam se na konkurs za zavarivača u ovoj fabrici. Nije mi teško, iako svi imamo neke predrasude da žene ne mogu to da rade. Mogu reći da mi je lakše nego u trgovini. Kolege su me dobro prihvatile I od njih sam dosta naučila“, kaže Ivana, koja u kompaniji Vaker Nojzon radi godinu i po dana.

Kompanija se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija i delova za građevinske mašine, a trenutno u Kragujevcu zapošljava oko 600 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar