Kliring kuće iz Britanije radiće u EU kakav god bio Bregzit

LONDON – Evropski regulator za finansijska tržišta odobrio je kliring kućama sa sedištem u Velikoj Britaniji koje se bave finansijskim derivatima da nastave s pružanjem usluga klijentima u EU i u slučaju Bregzita bez dogovora – što je veliki podstrek borbi Londona da ostane centralno tržište za evro-klirinške poslove.

Evropska agencija za hartije od vrednosti i tržišta (ESMA) saopštila je da odluka da se dozvoli kompanijama „LĆ Limited“, „ICE Clear Europe“ i „LME Clear“ da nastave s radom ima za cilj da se ograniči poremećaj i izbegne potencijalni negativan uticaj na stabilnost finansijskog tržišta, prenosi Rojters.

Dozvola ovim klirinškim kućama, kao tzv. „centralnim partnerima iz trećih zemalja“ shodno Uredbi EU o evropskoj tržišnoj infrastrukturi (EMIR), stupila bi na snagu dan nakon što Britanija napusti blok, navodi se u saopštenju ESMA-e.

Ovaj potez, koji se očekivao posle nacrta odluke iz decembra, dolazi nakon nastojanja rivalske kompanije iz EU, „Deutsće Boerse“, da pridobije klijente za svoju klirinšku kuću, Eurex.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar