Kojcic: Nove osnove razvoja energetskog sektora u Srbiji

BEOGRAD – Ministarstvo rudarstva i energetike u poslednjih godinu i po dana pokrenulo je uspavani energetski sektor pokretanjem procesa energetske tranzicije, rekao je danas pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Raša Kojčić.

On je objasnio da energetska tranzicija pre svega podrazumeva nove velike investicije u energetici, kako bi se obezbedila energetska bezbednost u skladu sa visokim standardima zaštite životne sredine.

„Ministarstvo rudarstva i energetike je usvajanjem četiri nova zakona prošle godine, uključujući i prvi poseban Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, postavilo osnove energetske tranzicije, u kojoj je glavni izazov obezbeđivanje energetske bezbednosti, u skladu sa principima zaštite životne sredine“, naveo je Kojčić za TV Vesti.

Dodao je da će izradom strateških dokumenata, Integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku i Strategije razvoja energetike, do 2030. godine u Srbiji biti 40 odsto manja emisija štetnih gasova, kao i 40 odsto veće učešće OIE u proizvodnji električne energije.

Ukazao je na to da mora da se radi na izgradnji novih elektroenergetskih kapaciteta, s obzirom na to da u poslednjih 30 godina u Srbiji nije napravljen ni jedan novi elektroenergetski objekat.

„Krajnji je momenat da krenemo u izgradnju novih solarnih i vetroelektrana, velikih reverzibilnih hidroelektrana, kao i da primenjujemo najmodernije tehnologije koje ne zagađuju vazduh i okolinu“, rekao je on.

Kojčić je rekao da je Ministarstvo donošenjem novog Zakona o korišćenju OIE uvelo institut kupca-proizvođača (prozumera), koji omogućava građanima i privredi da proizvode električnu energiju iz solarnih panela za sopstvene potrebe, a da višak isporučuju u prenosni sistem.

Naglasilo je da je resorno ministarstvo pojednostavilo prozumere, što znači da umesto godinu dana i više od 20 koraka, danas nije potrebno pribavljanje dozvola i paneli se na mreži mogu naći za oko 20 dana.

„Prozumeri su mnogo važni jer doprinose energetskoj bezbednosti proizvodnjom električne energije za sopstvene potrebe, čime se smanjuje uvozna zavisnost, s obzirom na to da trenutno uvozimo električnu energiju i ugalj iz drugih država“, kazao je pomoćnik ministarke.

Kojčić je naglasio da je početkom godine krenula izgradnja gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, koja će omogućiti diverzifikaciju snabdevača prirodnim gasom.

Poručio je da Ministarstvo daje veliki značaj projektima energetskog povezivanja Srbije sa susedima, čime će osigurati nove dobavljače i rute snabdevanja gasom.

„Od početka godine aktivno se izvode radovi na izgradnji gasne interkonekcije sa Bugarskom, koja će biti završena do kraja septembra 2023. godine. Tada će Srbija moći da se snabdeva gasom i iz Azerbejdžana i kaspijskog regiona, kao i iz LNG terminala u Grčkoj, što će značiti i veću energetsku bezbednost Srbije i regiona“, objasnio je Kojčić.

Takođe, prema njegovim rečima u planu je gradnja novih gasnih interkonekcija sa Severnom Makedonijom, Rumunijom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, kao i proširenje postojećih i gradnja novih gasnih skladišta.

Pomoćnik ministarke je istakao da je Ministarstvo rudarstva i energetike na vreme počelo sa pripremama za predstojeću grejnu sezonu povećanjem osnovnih rezervi energenata.

„Ministarstvo rudarstva i energetike povećalo je obavezne rezerve energenata za 100 odsto u odnosu na 2020. godinu“, poručio je on.

Kada je gas u pitanju, najavio je da će gasno skladište Banatski Dvor uskoro biti potpuno popunjeno, čime će se obezbediti dovoljne rezerve gasa za 50 dana nesmetane potrošnje.

Takođe, dodao je, u isto vreme se puni i zakupljeno skladište gasa u Mađarskoj, koje će obezbediti dodatne količine gasa za potrebe građana i industrije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar