Kolaps nemačke industrije

Industrijska proizvodnja u Nemačkoj je pala u junu više od očekivanja, usled slabije proizvodnje intermedijarnih i kapitalnih dobara, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

To je, kako ocenjuje Rojters, najnoviji signal da je najveća evropska ekonomija zabeležila pad u drugom kvartalu.

Industrijska proizvodnja je u junu pala za 1,5 odsto na mesečnom nivou, što je daleko veće usporavanje od prognoziranog pada od 0,4 odsto, pokazali su podaci nemačkog zavoda za statistiku.

„Nastavak pada proizvodnje je zastrašujući“, ocenio je ekonomista Aleksandar Kruger iz privatne banke „Bankhaus Lampe“, dodajući da će se recesija u proizvodnom sektoru verovatno nastaviti zbog eskalacije trgovinskog spora između Kine i Sjedinjenih Država.

Obe zemlje su važne izvozne destinacije za nemačke kompanije, što znači da tarifni spor između dve najveće svetske ekonomije ima nesrazmerno veliki uticaj na Nemačku.

„Što ovo duže potraje, to je veća verovatnoća da će i drugi sektori ekonomije biti uvučeni u to. Prognoze rasta za Nemačku verovatno će biti dodatno smanjene“, rekao je Kruger.

U celom drugom kvartalu, industrijska proizvodnja je pala za 1,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal, usled naglog pada proizvodnje metala, mašina i automobila, saopštilo je ministarstvo ekonomije.

„Industrija je i dalje u ekonomskoj krizi“, saopštilo je ministarstvo. Proizvodnja u sektoru građevinarstvu pala je za 1,1 odsto u drugom kvartalu, dok je proizvodnja energije u istom periodu opala za 5,9 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

industrija
Komentari (0)
Dodaj komentar